Kultur & Kuriosa Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

3 bokserier att läsa om du gillar romantiska 1800-talsberättelser

Jane Austen, kostymdramer och 1800-talets England. Hur ska man liksom kunna stå emot de underbart romantiska berättelserna…?

boktips romantiska 1800-talsberättelser
Bilder: © anyka via Canva / iordanispallikarasphoto via Canva

Vi faller pladask för 1800-talsromanserna och tipsar därför om tre bokserier som anammar romantiken fullständigt.

1. Familjen Bridgerton av Julia Quinn

I böckerna om familjen Bridgerton följer läsaren en syskonskara om åtta personer och deras möten med kärleken. Det är passionerat och roligt, och som en helt egen värld med 1800-talets London som fond. Författaren bakom böckerna, Julia Quinn, har skrivit en del spin-offs på Bridgerton-serien. Smythe-Smith-kvartetten finns i svensk översättning, liksom samtliga delar av Familjen Bridgerton. Första boken i serien heter En annorlunda allians.

2. Väninnor av Lisa Kleypas

Under någon gång i mitten på 1800-talet bestämmer sig fyra panelhönor i Londonsocieteten sig för att ta ödet i egna händer och hjälpa varandra hitta respektabla makar. Äktenskapsjakten för dem samman, och många gånger är det ju så att vänskap är den starkaste kärleken. MEN givetvis innehåller böckerna i Lisa Kleypas Väninnor-serie orimliga mängder passion i sannaste romance-andan – och vi älskar det! Första boken i serien heter Hemligheter i sommarnatten.

3. Kvinnorna på Bloom Square av Tessa Dare

Många av de moderna 1800-talsromanserna är enormt humoristiska, och givetvis fulla av starka kvinnliga karaktärer. Tessa Dare skriver nästan som romantiska komedier i bokform. Hennes bokserie Kvinnorna på Bloom Square är ett ypperligt exempel på detta. Möt unga kvinnor i deras stormiga, komiska och sensuella möten med hertigar, typ. Första boken i serien heter Emmas affär.