Kroppen & Kurer

Hur många steg ska man gå per dag – 10 000 eller 15 000?

Finns det någon magisk gräns för hur många steg per dag man ska gå?

hur många steg ska man gå per dag
Bild: © Everste / iStock

När det kommer till frågan Hur många steg ska man gå per dag? verkar det inte finnas ett entydigt svar. 10 000 steg och på senare år 15 000 steg om dagen, har blivit något av ett ideal för hur många steg man bör avverka. Det är sällan dåligt att promenera mycket. Ju fler steg som stegräknaren visar, desto bättre. Samtidigt är det inte säkert att de klassiska idealen för antalet steg gör en så i form som man kanske trott, skriver Medical News Today i en artikel om ny forskning.  

Betyder det att man ska skippa räkna steg? Nej, inte alls. Tvärtom visar en Harvard-studie att även den lilla ansträngningen kan förlänga livet (även om man inte nödvändigtvis går ner i vikt). Särskilt när att promenera ställs mot att sitta still en dag. WebMD intervjuar en av forskarna – I-Min Lee – bakom studien. Genom studien har man tittat närmare på vilken effekt promenader har på kvinnors hälsa, kopplat till antalet steg per dag. Överraskande nog kunde forskarna se att så få som 4 400 dagliga steg minskade risken för alltför tidig död med 41 procent hos kvinnorna som deltog i studien.

10 000 steg – ett marknadsföringsknep?

Lee menar att det är goda nyheter för alla som våndas över hur få steg stegräknaren visar vid dagens slut. 10 000 eller rent av 15 000 steg är kanske görligt när man är relativt ung och frisk, men för många sjuka och äldre kan att komma upp i 5 000 steg om dagen vara en stor utmaning. Då kan det vara bra att veta att också det lilla räknas. Som med all träning och motion är det bättre att göra något än att göra inget, men det finns inget som säger att göra det där lilla extra inte skulle ge till och med ännu bättre hälsoeffekt.

Så hur många steg ska man gå på en dag? Artiklarna i Medical News Today och i WebMD menar att 10 000-stegsgränsen är lite av en myt, ett marknadsföringsknep som kan spåras flera decennier tillbaka. Det finns dock inget som säger att promenera 10 000, 15 000 eller fler steg skulle vara något dåligt för hälsan, om man nu inte har en särskild sjukdom som kräver vila. Om din stegräknare skulle visa 4 000 eller 5 000 steg vid dagens slut kan det vara skönt att veta att du inte behöver känna alltför mycket stress över att den inte visar 10 000 steg.

Vad du också kan ta med dig är att rörelse är bra och att kroppen kan behöva olika sorters motion för att du ska märka resultat på vågen, om nu viktminskning är den främsta anledningen till att du jagar steg.

Källor: Medicalnewstoday.com; WebMD.com