Barnsida: Pyssla & Lek! Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet

Kan att leka med slajm motverka stress?

Det är roligt och avstressande att slajma.

slime bra för hälsan, slime mot stress, slajm, bra hälsa, bättre hälsa
Bild: © shironosov / iStock

Både vuxna och barn kan känna stress. Det finns många anti-stress-knep, men vad många oavsett ålder verkar ha gemensamt är att de kan finna hjälp i att hålla händerna sysselsatta.

Med slajm hålls händerna definitivt sysselsatta. Man kan krama om och dra i slajmet. Dela upp det i mindre bitar. Få det att ”prutta” när man trycker med fingrarna i det. Göra figurer av det och få det att studsa lite lätt mot bordet. Det är jätteroligt att leka med det färgglada, glittriga och slemmiga slajmet.

Men det är faktiskt inte bara roligt att slajma. Åtminstone inte om man ska tro patientsajten PatientMD.com. PatientMD.com beskriver slajm som en anti-stress-leksak, som kan rikta fokus bort från stressande tankar och lätta på spänningar i kroppen.

Genom att exempelvis krama om slajmet med handen om och om igen, spänner man och slappnar av i musklerna. Den upprepade rörelsen hjälper kroppen att slappna av. Nerverna i handen skickar nämligen avslappningssignaler till hjärnan.

När man känner sig stressad kan det dessutom vara skönt att rikta fokus mot något annat, att bryta det jobbiga tankemönstret. Medan man leker med sitt slajm blir man mer och mer fokuserad på det man gör just här och nu, som vid ett slags meditation eller mindfulness.

Använd slajm vid skrivbordet, skolbänken, soffan eller i bilen! Som en fantastisk bonus får man starkare muskler och rörligare leder i handen.

slime bra för hälsan, slime mot stress, slajm, bra hälsa, bättre hälsa
Bild: © jarabee123 / iStock

Text: Sandra Jönsson
Källa: PatientMD.com