Psykologi & Livsstil

Kan du gissa den vanligaste platsen att hitta kärleken?

hitta kärleken på nätet

Försöker du hitta kärleken med stort k? Kanske inte så förvånande kan platsen där du letar öka chanserna att finna en partner. Forskare i USA har kartlagt de vanligaste platserna där par träffas – läs mer om vad de kommit fram till här. 

vanliga platser för att hitta kärleken
Bild: © Tero Vesalainen / iStock

Vid upprepade tillfällen har forskare vid Stanfords universitet i USA samlat in data om hur heterosexuella par träffades. Den första studien gjordes 2009 och den andra 2017. Första gången deltog cirka 4 000 vuxna och andra gången cirka 3 500 vuxna. Det är ett ganska stort underlag, tillräckligt stort för att kunna peka på vissa förändringar i hur – eller snarare var – många hittar kärleken i dag.

Nätet är numera vanligaste platsen för att hitta kärleken

2009 var det fortfarande vanligast att träffas genom vännerna, då uppgav 25 procent av deltagarna att de hittat kärleken via de gemensamma kompisarna. 22 procent fann sin partner på nätet, med andra ord genom nätdejting.

2017 var i stället onlinedejtingen vanligaste sättet att hitta kärleken. Hela 39 procent av deltagarna uppgav att de träffat partnern på nätet. 20 procent hade träffat kärleken tack vare kompisarna. Kärlek på nätet förefaller vara den nya normen.

Personlighetsmatchningar som utgångspunkt för nätdejting

Det finns en uppsjö nätdejtingsajter och de har olika funktioner. Nya Goodones.se har lånat Tinder-appens metod för att svajpa, men kräver att man loggar in med BankID för att få vara med i gemenskapen. På så sätt kan man inte fejka en identitet, som vissa annars gör.

Match.com är Nordens ledande dejtingsajt. Där lägger personlighetstest man fyller i grunden för dejtingen enligt principen lika barn leka bäst. Det innehåller inga ytliga frågor, tvärtom syftar testet att matcha samman personer med gemensamma värderingar.

När man har fyllt i testet får man förslag på procentuella matchningar – men givetvis kan man ta kontakt med vem man vill på dejtingsajten. Läs mer om detta i en Match.com recension och jämför med liknande sajter som Edarling.se och Elitsinglar.se.

Fördelar respektive nackdelar med att hitta kärleken online

Nätdejting är alltså en norm för hur man numera hittar kärleken. Sociologiprofessorn Emma Engdahl kommenterar Stanford-studien i en nyhetsartikel på Svt.se. Hon menar att fördelarna med att nätdejta är att det blir enklare att hitta någon med gemensamma intressen och att många får lättare att blotta sitt inre vid skärmen.

Samtidigt som det kan vara väldigt befriande att prata med varandra innan man faktiskt ses, har det sina nackdelar. Man bör ha med sig att man sällan får hela bilden av personen man dejtar och att man enklare bygger upp en fantasibild av hen. Kanske att man rent av blir besviken när personen ser helt annorlunda ut än vad man tänkt sig.

Statistik över de vanligaste platserna att finna en partner

Stanfords universitet har sammanställt statistik över de vanligaste platserna att finna en partner. Statistiken avser amerikanska heterosexuella par – men kanske att den ger ett hum om dejtandet i Sverige?

Statistik över var någonstans par träffats först

  1. På nätet: 39 procent
  2. På restaurang alternativt i en bar: 27 procent
  3. Genom vänner: 20 procent
  4. På jobbet: 11 procent
  5. Genom familjen: 7 procent
  6. I grundskolan: 5 procent
  7. I kyrkan: 4 procent
  8. På collage: 4 procent
  9. I hemkvarteren: 3 procent

Källor: Svt.se; Nyheter24.se; Pnas.org (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America)