Kroppen & Kurer Sommartema

Kan sommarvärmen göra den kroniska smärtan värre?

Det finns ännu inte tillräckligt mycket forskning som förklarar sambandet mellan varför många med kronisk smärta och värk mår sämre när det blir varmt. Det gör inte upplevelserna mindre verkliga. Så hur skyddar man kroppen från värmen och smärtan?

kronisk smärta, smärta, väder påverka värk, väder smärta,
Bild: © knape/ iStock

Sommarvärme överallt. Vi borde vara överlyckliga. Men tvärtom har värmen och fuktigheten gjort vår kroniska smärta ännu jobbigare. Den har spätt på inflammationen i kroppen ytterligare. Den ökade inflammationen är ju inget vidare i sig – men visste du att det finns indikationer på att den plötsliga ökningen kan göra antiinflammatoriska mediciner mindre effektiva?

Så inte nog med att smärtan kan öka på grund av inflammationen, den kan förvärras eftersom medicinerna inte kan verka som de ska, skriver Everydayhealth.com. Everydayhealth.com har för övrigt intervjuat flera medicinskt kunniga om saken. Samma medicinskt kunniga tipsar om hur man kan skydda kroppen från värmen och därmed från ökad smärta.

Så skyddar du kroppen från värmen – och smärtan

Några enkla men förhoppningsvis fungerande copingstrategier:

Stanna inomhus Hur tråkigt det än låter kan vistelse ute i sommarvärmen göra värken värre. Försök att undvika långa utomhusvistelser och stanna inomhus så mycket du kan.

Vädra ut rätt Stäng fönstren och rulla ner när solen lyser och rulla upp och öppna fönstren när solen har gått ner. På så sätt släpper du inte in värmen när det är som varmast och kan få det lite svalare när temperaturen väl har sjunkit utomhus.

Reglera temperaturen inomhus Gör det kallare med exempelvis en liten aircondition – man kan köpa minivarianter av luftkylare i elektronikaffärer – eller fläktar. Gärna stora golvfläktar, som inte är så dyra på till exempel Jula, Rusta eller ÖoB.

Tänk på vad du dricker och äter Drick vatten och undvik sockriga drycker. Socker kan intensifiera inflammationen i kroppen. Försök även att äta en balanserad kost. Om du har en diet som funkar för din värk, var extra noggrann med att följa den. Krånglande mage – alla med IBS räcker upp en hand (!) – kan göra att man blir varmare och får ymniga svettningar.

Klä dig efter vädret Kläder efter väder – i det här fallet luftiga kläder eller nästan inga kläder alls (om du har möjlighet att vara väldigt lättklädd där hemma).

Prova svalkande kroppsvård Duschcrème med mint eller liknande kan ge en skön svalkande känsla. Se om du kan hitta svalkande produkter med just mint och prova om de kan hjälpa lite grann. Till och med lite, lite hjälp är värdefullt nu.

Viktigt att reglera temperaturen när du kan

Många med värk – såsom de med fibromyalgi – har kroppar som inte riktigt klarar av att reglera kroppstemperaturen av sig själva. Läs mer om detta i artikeln ”10 oväntade fibromyalgisymptom du kanske inte känner till”. Vid extremväder, som i denna sommarhetta, blir det därför särskilt viktigt att aktivt jobba med temperaturregleringen inomhus.

Text: Sandra Jönsson
Källa: Everydayhealth.com