Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Kom i gång med poolträning för en bättre hälsa

tips för att träna i swimming pool för en bättre hälsa

Att träna i en pool kan vara en av de absolut bästa träningsformerna. Genom poolträning får du nämligen ett tufft vattenmotstånd samtidigt som lederna skonas från belastning. Allting – inklusive du själv – känns mycket lättare när du tränar i vatten. Det öppnar för allt från simning till avslappning i vattnet. Inte att undra på att så många väljer att skaffa egen pool i trädgården!

träna i en pool i trädgården

Simning, och då både bröst- och ryggsim, är kanske det första man tänker på när vattenträning kommer på tal. Men faktum är att du kan träna det mesta i vatten. Du kan använda poolen till fartfyllda bollsporter eller till mer kontrollerade styrkepass. Ja, du kan till och med träna yoga, tai chi eller qigong i vatten. Vattnets unika karaktär gör dig fjäderlätt och bjuder samtidigt på motstånd. Av den anledningen används poolträning flitigt vid rehabilitering av skador och värk.

Vilka sorters pooler finns för träning?

Många drömmer om att ha en egen pool i trädgården, och visst hade det varit praktiskt att ha en egen swimmingpool från exempelvis Poolfabriken att träna i? För de allra flesta sker poolträningen i badanläggningar utanför hemmet, som på badhusen, spaavdelningarna eller sjukhusen. Att skaffa trädgårdspool blir dock allt vanligare, och mycket tack vare de många alternativen. Man måste inte gräva ner poolen utan kan välja en så kallad ovanmarkspool som man ställer på altanen eller gräset. På Poolfabriken.se kan du läsa om de olika poolalternativen för just hemmabruk.

Hur kan poolträning ge bättre hälsa?

Att träna i en pool kan ge en bättre hälsa på en rad olika sätt – här har du exempel:

 • Du får bra motion och detta är viktigt eftersom du behöver röra på kroppen. Vare sig du väljer motionssim eller vattengympa får du fullgod träning
 • Du får bättre styrka och kondition, för vattenträning stärker kroppen på många plan
 • Du får bra avkoppling. Tack vare att du så enkelt kan flyta på vattnet kan du luta dig tillbaka och slappna av. Prova att lägga flytpinnar under kroppen för att få stöd när du ska slappna av. Dessutom bidrar träningen till att musklerna slappnar av. Särskilt vistelse i varmvattenbassäng kan ha en avslappnande verkan
 • Du får bättre balans och rörlighet. När man har värk eller har skadat sig kan det vara svårt att bygga upp stabiliteten i kroppen igen. Poolträning underlättar återuppbyggnaden av rörelseapparaten, varför många sjukgymnaster rekommenderar bassängträning

Vilka pooltemperaturer är bäst?

må bra av träning i pool

Det här med pooltemperaturen kan spela stor roll för träningsresultaten. För personer med skadade kroppsdelar och långvarig smärta kan det vara nödvändigt att träna i varmvattenbassäng, då värmen i sig har en lindrande effekt och därmed gör det ännu lättare att göra vattenrörelserna. Med detta skrivet klarar de flesta ”vanliga” pooltemperaturer och fördelen med att ha en pool i trädgården är att solen bidrar till lagom värme under sommartid.

Vad kan man träna i en pool?

vattenträning för bättre hälsa

Egentligen är det bara kreativiteten som sätter gränserna för vad man kan träna i en pool. Nedanför följer exempel på olika träningsformer:

Gymnastik

Klassisk gymnastik i stil med Friskis & Svettis är en vanlig form av vattenträning. Det brukar kallas vattengymnastik eller vattengympa och innehåller enkla rörelser med hela kroppen. Med sådan här poolträning stärker du främst konditionen, balansen och rörligheten.

Styrka

Tillsammans med vattnet kan kroppen i sig vara tillräckligt motstånd när du tränar i pool. Med olika rörelser kan du då bygga upp styrkan i kroppen. Men det finns också bra träningsredskap för styrketräning i poolen. Ja, det finns till och med hantlar som är avsedda för poolträning.

Tabata

Vattentabata förenar styrka och kondition i korta men intensiva övningar. Det här är en effektiv form av intervallträning för dig som vill bli fit for fight snabbt. Tabata kan vara mer eller mindre krävande.

Yoga

När du tränar yoga i bassäng får du oväntat stöd av vattnets kraft. Det blir både lättare att hålla balansen och att göra rörelserna ”rätt”. Tai chi och qigong finns som något mjukare alternativ till vattenyoga.

Dans

Vattendans är roligt! Tänk dig ett danspass på gymmet men i en swimmingpool… Beroende på musikval kan stilen på dansen bli väldigt olika. Med vattendans kan du träna kondition, balans och rörlighet. Rörelseglädjen är en stor bonus.

Hinderbana

En vattenhinderbana kan kombineras med exempelvis tabata och då innehålla olika stationer. Annars kan den köras rakt upp och ner, det vill säga att du tar dig förbi hindren i turordning och utan någon egentlig paus mellan turerna.

Bollsport

Nästan alla handhållna bollsporter kan göras i vatten. Prova badminton eller volleyboll!

Löpning

Det går alldeles utmärkt att löpträna i en pool. Ställ dig på ett lagom djup utifrån din längd – du ska kunna bottna stadigt – och ta löpsteg framåt. En del poolanläggningar har något som kallas wet west eller våtvest som du kan använda för vattenträning.

Simning

Sedan har du ju den mest klassiska av vattenträningsformerna: simning. Anpassa simningen utifrån dina förutsättningar. Vid ryggproblem är bröstsim inte alltid det ultimata, men då kan ryggsim vara ett bra alternativ. Hör med din sjukgymnast!

Vilka redskap finns för poolträning?

Från hantlar till våtvästar – här har du exempel på olika redskap för poolträning:

 • Hantlar
 • Flytpinnar
 • Handpaddlar
 • Vattendiscar
 • Motståndshandskar
 • Flytband
 • Gummibollar
 • Skumbollar
 • Flytbälten
 • Simrullar
 • Våtvästar
 • och så vidare

Som du märker finns en hel uppsjö av redskap som är avsedda för poolträning. Redskapen upptar inte särskilt mycket plats och väger inte heller så mycket, så det går alldeles utmärkt att förvara dem i en trädgårdslåda vid poolen eller att bära med dig något enstaka träningsredskap i sportväskan.

Hur kan man träna vattenavslappning?

poolträning för en bättre hälsa

Poolen är verkligen en fantastisk källa för avslappningsövningar. Utnyttja denna möjlighet! Här ska du få ett tips på en övning för vattenavslappning:

 • Lägg flyttpinnar under nacken, armhålorna, svanken och under knäna
 • Slappna av mot flytpinnarna och ligg på rygg i vattnet
 • Blunda och flyt runt, lita på att pinnarna bär dig
 • Lägg händerna på magen och andas djupt

Lycka till med din vattenträning vare sig du gör den i en trädgårdspool eller i en simhall!