Psykologi & Livsstil

5 tips för att få folk att sluta prata om nästan bara sig själva

Vi känner alla folk som pratar och pratar och pratar… om sig själva! Kanske är vi till och med själva den personen som alltid måste rikta varje samtal mot oss och som därför har en tendens att ta över varje konversation. Det är inte alltid som man är medveten om att man gör detta – så hur kan man som vän hjälpa personen att lyssna lite mer på andra?

tips för att få folk att sluta prata om bara sig själva

Det är svårt att åstadkomma en 50-50-balans i exakt varje samtal. Men om en person har för vana att hålla låda varje gång kan man snabbt känna sig oviktig. Hallå, är inte mitt liv och mina tankar också värda att höras?! Åtminstone till en början bör man utgå från att man faktiskt har mycket att komma med, och att personen som kanske är lite väl egocentrisk egentligen vill höra mer om en. Många som har en tendens att nästan bara prata om sig själva är nämligen omedvetna om att de faktiskt gör det. Nedanför följer fem tips på hur du kan hjälpa personen att bli mer lyssnande:

1. Lyssna engagerat själv

Börja alltid med dig själv och lyssna engagerat på andra. Låt folk prata till punkt och knyt an till det de berättar om sig själva.

2. Berätta om dig själv…

… genom att dela med dig av egna erfarenheter och tankar, så att andra får chans att lära känna dig. Andas och ge därmed andra rum att ställa frågor och återknyta.

3. Ställ engagerade frågor

Att ställa engagerade frågor – att vara nyfiken – till andra är ett underskattat socialt smörjmedel. När du ställer en fråga visar du intresse och uppmuntrar personen till att berätta mer. Det är ett enkelt sätt att få andra att känna sig sedda.

4. Prata med personen

Om att föregå med gott exempel inte hjälper kan du alltid prova att prata med personen och lyfta att hen tar mycket plats och att du också vill bli hörd. Prova att säga något i stil med ”Jag har märkt att vi pratat mycket om dig och nu skulle jag också vilja berätta om min dag”.

5. Skapa mer utrymme

Om personen fortsätter att prata och prata och prata kan du prova att avbryta artigt och ställa en fråga till någon annan i sällskapet. Detta kan skapa mer utrymme för fler att ta plats i samtalet, men samtidigt vara en markering. Du får helt enkelt väga för och emot.