Föremål med en historia bär på en alldeles särskild skönhet. Det är därför lagning av exempelvis trasigt porslin är ett så viktigt hantverk, eller rentav en konstform med en filosofisk innebörd.
I Japan har man länge lagat trasiga föremål. Lagningen av porslin är till och med en del av japansk filosofi: Kintsugi. Det japanska hantverket går ut på att laga trasigt porslin med hjälp av harts och guldpulver. Lagningen ska verkligen synas, för den är ett konsthantverk i sig, och så är det det här med tingens historia. Allt, även vi människor, blir väl lite kantstött till slut. I stället för att kasta det trasiga, tar man hand om och visar det omsorg genom att bland annat laga det.
Så kan du laga trasigt porslin – tips på Kintsugi
På Land Fixat beskrivs processen för att laga trasigt porslin på ”japanskt vis”. I Japan används alltså riktigt harts och guldpulver, material som kan vara dyra och svåra att få tag på i Sverige. Land Fixat berättar om en försvenskad lösning. Du kan nämligen använda tvåkomponentsepoxi som du rör ner guldfärgat micapulver i. Epoxin i de svenska butikerna är sällan livsmedelsgodkänd, så tänk på att ditt lagade porslin bara bör brukas i dekorativa syften.
Du börjar lagningen med att blanda till lagningsmassan enligt de instruktioner som finns på förpackningarna. När du har din lagningsmassa kan du doppa en tandpetare i den och stryka med tandpetaren på kanterna porslinsskärvan. Arbeta fog för fog, och gör det försiktigt. Till en början kan du behöva känna på lagningsmassan, så det allra bästa är om du först kan göra en testomgång på ett porslin du kanske inte är lika rädd om (eller så får lagningen bli som den blir, det har också sin tjusning).
Låt massan torka – och se, vilket guldkantat konstverk! Du hittar utförliga instruktioner med text och bild på Land.se.