Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet

Målarböcker för vuxna är bra för ditt välbefinnande – här kommer 7 anledningar till varför du ska börja färglägga bilder igen!

Bättre hälsa har ända sedan starten slagit flera slag för målarböcker för vuxna. Trots att vi redan har skrivit flera artiklar i ämnet, och följt hälsotrenden sedan den först bröt ut, upphör vi aldrig att hitta fler anledningar till varför du ska börja färglägga bilderna i en målarbok för vuxna. (Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar.)

målarböcker för vuxna, målarbok, målarbilder, må bra, bättre hälsa, bra hälsa, välmående, avkoppling, avslappning, hälsotips, mindfulness, mindfullness

I TV4-reportaget ”Supertrendig vuxenhobby bra för välbefinnandet” (2015-09-14) menar stressforskaren Töres Theorell att kreativa aktiviteter såsom att färglägga i målarböcker för vuxna är bra för hälsan.
— I en överstimulerad värld är man tvungen att hitta en struktur som gör att det är tillåtet att varva ner, och detta kan vara att t.ex. lägga pussel, sticka eller fylla i färgerna i en målarbok. Det är en viktig sak som ändå gör att vi får stimulans till högerhjärnan, som ofta är understimulerad.
De allra flesta har svårt för att hitta en balans mellan den högra och den vänstra hjärnhalvan. Målarböcker för vuxna kan hjälpa till att skapa en balans mellan hjärnhalvorna.
— Vi är så otroligt stimulerade åt vänsterhjärnan som står för förnuft och smartness. Det [kreativa aktiviteter] skapar en balans, vi behöver den känslomässiga världen för att klara av vårt emotionella liv. Det är lika viktigt som det förnuftsmässiga livet.

Målarböcker för vuxna är bra för ditt välbefinnande – här kommer 7 anledningar till varför du ska börja färglägga bilder igen!

1. Att färglägga bilder har en lång historia…

Du känner säkert till C. G. Jung (1875-1961), en av den moderna psykologins grundare. Redan för hundra år sedan rekommenderade han sina patienter att måla och färglägga mandala för att lära känna sitt jag bättre och på så sätt stärka välbefinnandet. Mandala, som ursprungligen tillhör en lång tibetansk tradition, är populära färgläggningsmotiv idag och det är framför allt genom målarböcker för vuxna som vi känner till dem här i Sverige.

2. När du färglägger bilder i en målarbok för vuxna minskar stress och oro i kroppen.

Medan du färglägger bilderna i din målarbok för vuxna får amygdala i hjärnan möjlighet att vila, något som minskar stress- och orosnivåerna i kroppen i ett längre perspektiv. Att färglägga är alltså inte bara effektivt för avkoppling i stunden. När amygdala är igångtriggad pumpar stressen i kroppen, för amygdala är den del av hjärnan som får dig att vilja fly och slåss. Du vill helt enkelt inte att reaktionerna i amygdala ska triggas igång – så gör det till en vana att varva ner!

3. Ifyllandet av bilder tränar din förmåga till fokus och koncentration.

Att hålla färgen innanför linjerna kräver fokus och precision – men absolut inte så mycket koncentration att du blir stressad av det! Genom att fylla i bilder övar du upp din förmåga till fokus och koncentration, färdigheter som kommer väl till pass i många olika sammanhang.

4. Din målarbok för vuxna hjälper dig att praktisera mindfulness.

Närvara i ögonblicket. Det är inte alltid så lätt. Ändå är det just detta vi eftersträvar när vi mindfulnessar. Sätt dig på en lugn plats, plocka fram din målarbok för vuxna och några färgpennor, börja färglägga och andas in och ut. Koncentrationen och precisionen i handens rörelser leder till att du närvarar i ögonblicket, själva essensen i mindfulness.

5. Genom att fylla i bilder balanseras din hjärna på ett sätt som skärper både din finmotorik och syn.

När den högra och vänstra hjärnhalvan harmonierar med varandra, d.v.s. är i balans och kommunicerar med varandra, tränar du såväl din finmotorik som din synförmåga. Dessutom möts din logiska sida med din kreativa sida och engagerar hjärnan på samma sätt som att lägga pussel och att lösa korsord gör. Detta kan innebära att risken för sjukdomar som demens minskar.

6. Målarböcker för vuxna har blivit ett socialt kitt och kan ge dig nya vänner.

Lika mycket som att fylla i bilder kan stänga världen ute medan du fokuserar på det du gör, kan det skapa band människor emellan. I USA har målarböcker för vuxna blivit en social företeelse; entusiaster samlas på s.k. ”Coloring parties” för att färglägga bilder tillsammans. I Sverige har det byggts upp en hel del forum kring målarböcker för vuxna, bl.a. i facebookgruppen Målarböcker för vuxna.

7. Det är glädjande och helt jäkla underbart att få skapa!

Underskatta aldrig den glädje kreativitet och skapande kan ge dig. Fördelen med att färglägga bilder i målarböcker för vuxna är att du kan skapa och göra färdigt dina skapelser utan att det tar för lång tid. Ibland är det väldigt skönt att avsluta påbörjade projekt. Självkänslan mår bra av ”Ja, jag gjorde det!”.

Stärk ditt välbefinnande, måla dessa målarböcker för vuxna!

Förtrollade skogen av Johanna Basford

Hemliga trädgården av Johanna Basford

Djurens rike av Millie Marotta

The Mindfulness Colouring Book av Emma Farrarons

Colour Therapy av Cindy Wilde, Laura-Kate Chapman och Richard Merritt

The Art Therapy Colouring Book av Richard Merritt, Hannah Davies och Cindy Wilde

The Creative Therapy Colouring Book av Hannah Davies, Richard Merritt och Jo Taylor

Källor: TV4; Bustle; The Huffington Post; The Washington Times.
Bild: © Sondem / Dollar Photo Club.

4 kommentarer

  1. Jag har ett långvarigt värkproblematik bakom och i framtiden och är glad att hittat detta med målarböcker. Jag är annars konstnär men under smärtor orkar man inte tänka efter sina egna målningar och behöver extra stimulans under mina vilopausser när man tröttnar på handarbete o dyl.

    1. Samma här! 🙂 Det är skönt att kunna rikta fokus mot något annat än smärtan, och för mig är det kreativa övningar som funkar bäst. När jag skapar går jag helt upp i ögonblicket och allt annat bleknar – tack och lov! Vilka andra knep har du för att må bättre i stunden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.