Kroppen & Kurer

Nu är det bekräftat – vi har en ny kroppsdel!

DET ÄR DAGS ATT VI SKRIVER OM BÖCKERNA! Medicinska forskare har upptäckt länken mellan hjärnan och immunsystemet.

Till vänster ser du den gamla bilden på lymfsystemet och till höger ser du den uppdaterade bilden.

(Bild: © University of Virginia Health Systems / University of Virginia.)

Medicinska forskare vid University of Virginia School of Medicin har upptäckt att hjärnan är direkt kopplad till immunsystemet. Det är kärl som binder hjärnan och immunsystemet samman.

Den amerikanske neuroforskaren Kevin Lee är både chockad och upprymd av upptäckten.
– Första gången forskarna [vid University of Virginia School of Medicine] visade mig resultatet sa jag bara en sak: >>De kommer behöva skriva om de medicinska böckerna<< säger Lee till University of Virginia News.

Att kartlägga lymfsystemet har varit ett storskaligt och lyckat medicinskt projekt. Därför är upptäckten av länken mellan hjärnan och immunsystemet en betydelsefull och överraskande medicinsk nyhet.

En anledning till att kärlen mellan hjärnan och immunsystemet, kallade central nervous system lymphatic system vessels, har undgått den medicinska blicken är att de är väl dolda bakom ett större blodkärl, som dessutom leder till bihålorna. Det har varit svårt att skilja kärlen från blodkärlet och övriga blodkärl i bihålorna, detta trots bra digitala verktyg.

Forskningsrapporten, som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature, är troligen till stor hjälp för forskare inom MS, Alzheimers sjukdom och autism.

Källor: NatureUniversity of Virginia News.
Bild: © University of Virginia Health Systems / University of Virginia.

3 kommentarer

  1. MS (Multipel Skleros) är INTE en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning! Det är en neurologisk sjukdom.

  2. Tack för att Du ändrade slutet av texten ang neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Artikeln är jätteintressant och jag har delat den i några grupper om den neurologiska sjukdomen ME/CFS, som i mångt och mycket liknar MS. Tack för intressanta och viktiga fakta!

    1. Det är klart att MS inte är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och jag är ledsen för att formuleringen gick att missförstå på så sätt. Ett stort tack för att du gjorde mig uppmärksam på detta, Lotta, det uppskattas. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.