Letar du efter ett nyttigt alternativ till allt godis? Bloggen A saucy kitchen delar med sig av ett recept som är lika bra för hälsan som det är gott. Snickers-ostkakan är inte bara fri från ägg, mjölkprodukter, spannmål och raffinerat socker – du kan också göra den paleo (= äldre stenålderskost) genom att byta ut jordnötterna mot mandel. Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar.
Ingredienser till den veganska Snickers-ostkakan
Bottnen
- 3,6 dl paketerade dadlar
- 3,6 dl råa pecannötter
- ¼ tsk havssalt
Ostkakefyllningen
- 4,8 dl råa cashewnötter (låt dessa stå i vatten över natten)
- 1,2 dl fet kokosmjölk
- 2 msk lönnsirap
- 1 tsk vaniljextrakt
- ¼ tsk havssalt
- 3 msk kokosolja
- 1 msk citronjuice
Karamellsåsen
- 2 msk lönnsirap
- 2 msk smält kokosolja
- 2 msk jordnötssmör (eller mandelsmör om du vill göra paleo)
- ½ tsk vaniljextrakt
- En nypa havssalt
Toppingen
- 1,2 dl saltade jordnötter (eller mandlar om du vill göra paleo)
- 1,2 dl smält mörk choklad
Så här bakar du din veganska Snickers-ostkaka
- Lägg de råa cashewnötterna i en skål med vatten kvällen innan du ska baka. Låt dem stå så över natten.
Bottensmeten
- Gör bottnen genom att lägga dadlarna och pecannötterna i en matberedare., och mixa dem sedan med varandra tills de blivit till en deg. Du kan behöva skrapa matberedarens sidor emellanåt.
- Tryck ner smeten i en bakplåtspappersklädd form (20×20 cm), och se till att den är jämnt fördelad. Lägg en annan bit bakplåtspapper över smeten medan du pressar ner den i formen, så dina händer inte blir klibbiga.
Karamellsåsen
- Smält ingredienserna i en liten gryta (ca 175 grader). Rör om i grytan medan allt smälter, så såsen inte blir bränd.
- Häll karamellsåsen i en skål för att snabba på kylningen. Ställ in den i frysen medan du gör ostkakefyllningen.
Ostkakefyllningen
- Sila bort vattnet från cashewnötterna, och lägg sedan nötterna i en matberedare tillsammans med de övriga ostkakeingredienserna. Mixa allt tills fyllningen är jämn. Du kan behöva stanna mixern/matberedaren ibland för att skrapa ner allt från kanterna.
- Smaka på fyllningen och tillsätt sirap om du vill ha den sötare.
- Häll ostkakefyllningen över bottnen. Häll sedan hälften av karamellsåsen över fyllningen, och dra en kniv eller tandpetare över alltihop för att få fram en vågskvalpseffekt.
- Ta hälften av jordnötterna (eller mandeln) och strö dem över formen. Pressa sedan ner dem i fyllningen.
- Häll återstoden av karamellsåsen över kakans topp tillsammans med den smälta chokladen och återstoden av jordnötterna (mandlarna).
Bättre hälsa rekommenderar boken Baka vego: Veganska recept
Text: Eva Alfhild Jonsson.
Källa: A saucy kitchen.
Bilder: © A saucy kitchen.