Pyssel & Kreativitet Recept & Gott

Recept – baka en Snickers-ostkaka som är både vegansk och paleo

Letar du efter ett nyttigt alternativ till allt godis? Bloggen A saucy kitchen delar med sig av ett recept som är lika bra för hälsan som det är gott. Snickers-ostkakan är inte bara fri från ägg, mjölkprodukter, spannmål och raffinerat socker – du kan också göra den paleo (= äldre stenålderskost) genom att byta ut jordnötterna mot mandel. Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar. 

recept, vegan, vegansk, vegetarisk, ost, ostkaka, Snickers, Snickerskaka

Ingredienser till den veganska Snickers-ostkakan

Bottnen

  • 3,6 dl paketerade dadlar
  • 3,6 dl råa pecannötter
  • ¼ tsk havssalt

Ostkakefyllningen

  • 4,8 dl råa cashewnötter (låt dessa stå i vatten över natten)
  • 1,2 dl fet kokosmjölk
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • ¼ tsk havssalt
  • 3 msk kokosolja
  • 1 msk citronjuice

Karamellsåsen

  • 2 msk lönnsirap
  • 2 msk smält kokosolja
  • 2 msk jordnötssmör (eller mandelsmör om du vill göra paleo)
  • ½ tsk vaniljextrakt
  • En nypa havssalt

Toppingen

  • 1,2 dl saltade jordnötter (eller mandlar om du vill göra paleo)
  • 1,2 dl smält mörk choklad

Så här bakar du din veganska Snickers-ostkaka

  • Lägg de råa cashewnötterna i en skål med vatten kvällen innan du ska baka. Låt dem stå så över natten.

Bottensmeten

  • Gör bottnen genom att lägga dadlarna och pecannötterna i en matberedare., och mixa dem sedan med varandra tills de blivit till en deg. Du kan behöva skrapa matberedarens sidor emellanåt.
  • Tryck ner smeten i en bakplåtspappersklädd form (20×20 cm), och se till att den är jämnt fördelad. Lägg en annan bit bakplåtspapper över smeten medan du pressar ner den i formen, så dina händer inte blir klibbiga.

Karamellsåsen

  • Smält ingredienserna i en liten gryta (ca 175 grader). Rör om i grytan medan allt smälter, så såsen inte blir bränd.
  • Häll karamellsåsen i en skål för att snabba på kylningen. Ställ in den i frysen medan du gör ostkakefyllningen.

Ostkakefyllningen

  • Sila bort vattnet från cashewnötterna, och lägg sedan nötterna i en matberedare tillsammans med de övriga ostkakeingredienserna. Mixa allt tills fyllningen är jämn. Du kan behöva stanna mixern/matberedaren ibland för att skrapa ner allt från kanterna.
  • Smaka på fyllningen och tillsätt sirap om du vill ha den sötare.
  • Häll ostkakefyllningen över bottnen. Häll sedan hälften av karamellsåsen över fyllningen, och dra en kniv eller tandpetare över alltihop för att få fram en vågskvalpseffekt.
  • Ta hälften av jordnötterna (eller mandeln) och strö dem över formen. Pressa sedan ner dem i fyllningen.
  • Häll återstoden av karamellsåsen över kakans topp tillsammans med den smälta chokladen och återstoden av jordnötterna (mandlarna).

recept, vegan, vegansk, vegetarisk, ost, ostkaka, Snickers, Snickerskaka

Bättre hälsa rekommenderar boken Baka vego: Veganska recept

Baka vego: Veganska recept

Text: Eva Alfhild Jonsson.
Källa: A saucy kitchen.
Bilder: © A saucy kitchen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.