Kantarellsoppa passar bra till både lunch och middag. Det här receptet, inspirerat av Dishing up the dirt, är helt veganskt och räcker till fyra personer. På 45 minuter har du en smarrig och näringsrik måltid som går att äta direkt eller värmas upp vid ett senare tillfälle.
Ingredienser
- 1 msk kokosolja
- 1 stor gullök
- 4 vitlöksklyftor
- 225 g kantareller
- 33 g vita bönor
- 8 dl grönsaksbuljong
- 1,2 dl kokosmjölk
- 2 msk soja
- 4 msk hackad persilja
- paprikakrydda
- salt och peppar
Gör så här
- Värm olja i en stor kastrull på mellanvärme. Finhacka gullöken och bryn den i c:a fem minuter, rör om då och då. Tillsätt vitlöken och tillaga i ytterligare två minuter.
- Rengör och finhacka kantarellerna, lägg sedan till dessa i kastrullen. Tillaga i 5-8 minuter, rör ofta. Tillsätt bönorna och buljongen.
- Starta med hälften av buljongen och häll på mer tills soppan når önskad konsistens. Koka upp och sänk sedan värmen, låt soppan puttra i c:a 25 minuter. Häll i sojan under tiden och krydda efter behag.
- Flytta kastrullen från spisen och häll försiktigt ned soppan i en mixer. Mixa soppan tills den får en len konsistens. Häll tillbaka soppani kastrullen.
- Tillsätt kokosmjölken och låt puttra i ytterligare tio minuter.
Servera soppan varm. Toppa den med hackad persilja.
Boktips för dig som vill ut och plocka svamp och/eller som vill få idéer till hur du kan använda skogens råvaror i matlagningen
Nyskördat av Ulla Karlström och Cecilia Lundin innehåller praktiska tips på hur du kan tillvarata naturens råvaror.
Vår Kokbok Vegan av Sara Begner är en perfekt receptsamling för alla som vill prova vegomat.
Pelle Holmberg och Hans Marklunds Nya svampboken är ett måste för alla svampälskare.
Källa: Dishing up the dirt.
Bild: © Dishing up the dirt.