Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet

5 sätt på vilka att sy och handarbeta kan ge dig en bättre hälsa

En alltför stressig vardag är inget roligt, Bättre hälsa vet! Det är därför vi värnar om pyssel och kreativitet. Att pyssla, handarbeta eller skapa efter en tung dag kan göra all världens skillnad för ditt välmående och dessutom ge dig en bättre hälsa på lång sikt. Är du nyfiken på några av de hälsofördelar som finns med att sy och handarbeta? Läs här!

Bättre hälsa, bra hälsa, må bra, välmående, välbefinnande, psykisk hälsa, fysisk hälsa, sömnad, att sy, handarbete, korsstygn, pyssel, pyssla, kreativitet, terapi, skapande verksamhet

  1. Minskar risken för demens: Att tillägna dig pyssel och skapande i form av sömnad, teckning och skulptering kan minska risken för att utveckla de första symptomen på demens med upp till 73 procent.
  2. Håller igång hjärnan: Många liknar hjärnan vid en muskel på så sätt att man måste hålla igång den så att den inte ska stagnera. Sömnad är en perfekt syssla för dig som vill hålla hjärnan i trim.
  3. Lindrar fysiska krämpor: När man har värk, känner sig trött och hängig, har magkrångel eller andra jobbiga kroppsliga symptom kan att ta sig tid för sin älsklingshobby lindra krämporna. Att göra något du älskar att göra – till exempel att sy och handarbeta – är därutöver ett bra sätt att varva ner, med andra ord kan pinande spänningar i kroppen minska.
  4. Förbättrar koordinationen mellan hand och öga: Du som själv syr och handarbetar vet ju vilken precision att använda en liten nål och tunn tråd kräver… Att öva upp precisionen med hjälp av nål och tråd kan ge dig en förbättrad koordination mellan hand och öga, något som hjälper dig i vardagen. Just denna kroppsliga relation är särskilt viktig när du exempelvis kör bil.
  5. Stärker psykiskt välbefinnande: Skapande verksamhet – där ju sömnad och handarbete mycket väl kan ingå – blir en alltmer vanlig terapiform. Det kan stärka det psykiska välbefinnandet vid såväl depression som vid oro. Lägg därtill den meditativa effekten av att följa ett mönster och att sy stygn efter stygn… Minst sagt avkopplande!

Källor: The Telegraph; Livestrong.com; Sewingmakesmehappy.com; Terry’s Fabrics
Bild: © Vyacheslav Plyasenko / Adobe Stock

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.