Jag tror inte att jag kan tänka mig något godare än nybakade kanelbullar – här kommer mitt favoritrecept på 40 bullar med kanelfyllning!
Ingredienser till degen
- 150 g rumsvarmt margarin eller smör (det går också bra att använda 1 ½ dl flytande margarin)
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst för söta degar (detta motsvarar ett paket jäst)
- 1 dl strösocker
- ½ tsk salt
- 2 tsk stött kardemumma
- 800 g vetemjöl (detta motsvarar ca 1,4 l vetemjöl)
- 1 ägg (till penslingen)
- Pärlsocker
Ingredienser till kanelfyllnigen
- 150 g rumsvarmt margarin eller smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk kanel
Gör så här
- Värm mjölken till 37 grader, med andra ord så att den blir fingervarm.
- Smula ner jästen i en skål. Häll mjölken i samma skål och rör om. Tillsätt matfettet i små bitar, sockret, saltet och kardemumman.
- Tillsätt vetemjölet – men kom ihåg att spara ca ½ dl till utbakningen!
- Arbeta dagen kraftigt med händerna i ca 10 minuter. Det går också bra att arbeta degen med maskin, då i ca fem minuter eller tills den känns smidig.
- Låt degen, övertäckt med bakduk, jäsa i ca 30 minuter.
- Knåda degen på ett mjölat (bak)bord eller arbeta ner den med en maskin. Skär/dela degen i fyra lika stora delar. Kavla varje degbit till en lång kaka.
- Blanda samman ingredienserna till kanelfyllningen och bred fyllningen på de långa kakorna. Rulla ihop till rullar. Skär var och en av rullarna till tio stycken mindre rullar.
- Lägg rullarna i pappersformar/bullformar och låt dem åter jäsa under en bakduk, nu i ca 40 minuter.
- Värm ugnen till 250 grader (225 grader om du har en varmluftsugn). Pensla rullarna – ja, eller bullarna – med ägg och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
- Låt de nu färdiga kanelbullarna svalna på ett galler, täckta av en bakduk.
Källa: Kungsörnen.
Bild: © fotonen / Adobe Stock.