Kroppen & Kurer

Så använder du kompressionsstrumpor till vardags

använda stödstrumpor

Kompressionsstrumpor eller stödstrumpor – varför och hur används dessa hjälpmedel?

använda kompressionsstrumpor
Här ser du ett exempel på en mönstrad kompressionsstrumpa på Gustextil.se.

Varmt väder eller stående arbete kan ge svullna ben och fötter. I båda fallen kan svullnaden vara helt ofarlig – men givetvis bör du låta en läkare ta en titt. Svullnad kan nämligen vara tecken på allvarlig sjukdom såsom på hjärtsvikt eller propp, så därför bör du ta det säkra före det osäkra och genomgå just en läkarundersökning.

Kompressionsstrumpor är vanliga hjälpmedel

Många yrken kräver att man är uppe på fötterna – att man rent av är på språng – nästan hela tiden. Ta skol- eller sjukvårdspersonal som exempel, sällan får de tillfälle att sitta ner längre stunder. Om man har ett så pressat jobb är det inte ovanligt att man kommer hem med svullna ben och fötter.

Det är inte heller bra att vara för stillasittande. Tvärtom är rörelse ett av de bästa sätten att lindra svullnaden. Kanske känner du igen dig i att underbenen svullnar till när du reser längre sträckor eller tillbringar mycket tid vid skrivbordet? Om ja, har du kanske till och med använt stödstrumpor för att motverka svullnaden i kroppen?

mönstrade stödstrumpor
Snyggt med randigt på Gustextil.se!

Kompressionsstrumpor brukar hjälpa såväl vid för mycket som för lite fysisk aktivitet, där blodcirkulationen på ett eller annat sätt påverkas. Dessa strumpor kan köpas på apotek och i välsorterade strumpbutiker. Förr såg de inte mycket ut för världen, men i takt med ökat användande har de fått allt snyggare design.

Numera finns stödstrumpor i alla tänkbara färger och mönster. De är oftast riktigt dekorativa och något fint att till exempel komplettera yrkesuniformen med, detaljer som säger något om dig som person.

Sockorna bärs i de flesta åldersgrupper, vilket kan förklara plaggens sinnrika utseenden.  Även många 25-åringar kämpar med ben- och fotsvullnad på grund av dålig blodcirkulation och överansträngning.

Tips på hur du använder stödstrumpor

Fördelen med att använda kompressionsstrumpor är att de både minskar och motverkar svullnaden. De minskar omfånget på de stora blodkärlen, samtidigt som de driver blodet uppåt mot hjärtat. Annars har blodflödet en tendens att stanna nere i benen och fötterna alternativt att åka tillbaka neråt, varför det kan behöva en liten skjuts av förslagsvis stödstrumpor.

Man kan inte ta på sig en kompressionssocka hur som helst. I värsta fall kan fel påklädningssätt resultera i att sockan trycker på fel ställen och vållar obehag. Prova att vika ner skaftet över fotdelen på strumpan, som nästan vänds ut och in. Trä därefter i foten och dra upp skaftet så att strumpan vänds tillbaka ”rätt” igen. Känn efter ordentligt så att strumpan inte sitter konstigt vid hälen och tårna, räta ut eventuella veck.

Andra saker du kan göra för att minska svullnaden är att lägga benen i ett högt läge och/eller att ta en kort promenad.