Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Så fungerar graviditetstester – ska du göra ett?

enkelt att beställa hem och göra ett graviditetstest

Trötthet, illamående och ömma bröst är exempel på tidiga graviditetstecken. Det smidigaste sättet att få reda på om du är gravid är att göra ett graviditetstest. Hur fungerar ett sådant test?

tecken på att man är gravid
Bild: Filipovic018 via iStockphoto.com

Olika graviditetstester kan ha olika funktioner. Målet med dem är dock samma: Att bekräfta huruvida man är gravid eller inte. En rad symtom kan ha fått dig att misstänka en graviditet. Kanske känner du dig tröttare eller stingsligare än vanligt?

Kroppen genomgår stora förändringar under en graviditet, allt för att kunna rymma ett nytt liv. Förutom att delar av dig växer, som brösten och magen, påverkas hormonbalansen. Ändrade hormoner tar sig vanligen uttryck i mer flytningar och utebliven mens.

Få koll på vanliga graviditetstecken

Om du till en början har flera av följande graviditetstecken kan det vara dags att göra ett graviditetstest för att få koll på situationen:

  • Utebliven mens
  • Frekventa vitaktiga flytningar
  • Värk och/eller spänningar i bröst
  • Illamående och/eller kräkningar
  • Trötthet och/eller yrsel
  • Uppsvälld mage och/eller förstoppning
  • Svängigt humör
  • Ökat kissbehov
  • Ökad eller minskad matlust
  • Ökad känslighet för vissa lukter

Observera att symtomen här ovanför är exempel på vanliga graviditetstecken och att du kan vara gravid även om du inte har uppenbara symtom. Du kan även ha ”graviditetssymtom” utan att vara gravid.

Gör ett första snabbt graviditetstest

Graviditetstester är vanliga apoteksprodukter. Du kan därför köpa ett test på ditt närmaste apotek. Tester säljs även online och det finns numera särskilda tjänster som tillhandahåller hälsotester av olika slag.

göra ett graviditetstest och få ett positivt svar
Bild: g-stockstudio via iStockphoto.com

Nordic test groups webbplats – Nordictest.se – kan du beställa graviditetstester som har 99,9 procents tillförlitlighet. Den digitala skärmen visar ”Gravid” eller ”Inte gravid” och har fördelen att du snabbt kan få en indikation på i vilken graviditetsvecka du befinner dig.

Så fungerar graviditetstester

Graviditetstester mäter hCG-nivån i urinen. Det är därför testerna fungerar som ett urinprov i vilket du antingen doppar stickan i urinen eller kissar direkt på stickan. När du gjort detta första moment ska du placera stickan på ett plant ställe. Det är viktigt att testet får ligga platt i väntan på svar. Vad menas med hCG? Detta är ett hormon som utsöndras från moderkakan.

Moderkaka bildas vid befruktning

En moderkaka bildas när ett ägg befruktats av en spermie. Moderkakan växer och i samband med nästa mens är hCG-nivåerna så pass höga att de bör ge utslag när du gör ett test. Många gör tester i samband med detta eftersom mensen oftast uteblir vid en graviditet.

Testerna fungerar som urinprov

Vare sig du köper ett test på apoteket eller på Nordictest.se kan du förvänta dig att göra ett vanligt urinprov för att mäta hCG. Oavsett test får du svar inom några minuter. Med andra ord behöver du inte vänta länge på ett första eventuellt besked.

Graviditetstesterna brukar vara tillförlitliga

Så länge du följer de medföljande instruktionerna har graviditetstestet en mycket stor tillförlitlighet. Förhöjda hCG-nivåer kan dock även förekomma en månad efter abort eller missfall. Om du känner dig osäker kan du alltid vända dig till en barnmorskemottagning.

Du kan behöva vänta med testet

Vad gäller hur snart du kan testa dig kan det skilja sig åt mellan de olika testerna. Kroppen måste därutöver fått tid på sig att utsöndra hCG. Av den anledningen brukar man säga att det är säkert att göra testet när du ska ha din nästa mens alternativt tre veckor efter eventuellt oskyddat vaginalt samlag.

Med detta skrivet finns det graviditetstester som kan visa säkra svar tidigare än så. Läs på om respektive test!

Boka tid hos barnmorska efter graviditetstest

Ett positivt graviditetstest kan vara känslomässigt omtumlande. På barnmorskemottagningen får du bra stöd i form av kontroller och råd. Där kan du likaså boka tid för ultraljud och få hjälp att planera graviditeten utifrån dina behov.

gravid göra ultraljud
Bild: EllenaZ via iStockphoto.com

Bland annat vårdmottagningar kan hjälpa dig att göra ett graviditetstest. Dessa tester fungerar på samma sätt som sådana du köper på apoteket eller online. Det kan vara bra att veta att detta stöd finns vid behov.

Ta hand om dig under graviditeten

Under graviditeten genomgår man mer eller mindre stora förändringar. Det är svårt att förutse exakt hur kropp och sinne påverkas, för graviditeter kan ta sig olika uttryck. En sak har gravida gemensamt: Det är viktigt att man tar hand om sig.

Försök att planera dagarna så att du orkar med graviditeten. Vila när du behöver, ät näringsrik mat samt motionera lagom mycket. Undvik onödig stress och belastning. Lättare sagt än gjort? Om vardagen blir för pressad kan du prata med en barnmorska eller läkare om eventuell sjukskrivning.

Beställ Nordictests graviditetstest online

Sammanfattningsvis säljer Nordictest graviditetstester online. Du hittar dessa på Nordictest.se. Testerna har 99,9 procents säkerhet, en digital skärm som visar ”Gravid” alternativt ”Inte gravid” samt en veckoindikator som ger dig en bild av hur långt gången graviditeten är.

Det är viktigt att du läser instruktionerna för testerna du beställer hem. På så sätt ökar du deras tillförlitlighet. Säkrast resultat kan uppnås några veckor in i graviditeten, så vänta tills du haft utebliven mens eller tills tre veckor efter att du haft oskyddat slidsamlag. Smidigt nog fungerar graviditetstestet som ett urinprov. Få svar inom några minuter!

Källor:
https://www.1177.se/Halland/barn–gravid/graviditet/graviditetsbesvar-och-sjukdomar/vanliga-graviditetsbesvar/
https://www.1177.se/Halland/barn–gravid/graviditet/undersokningar-under-graviditeten/graviditetstest/