Kroppen & Kurer Mode & Skönhet

Så ger en skäggtransplantation ett tjockt skägg

fue-skäggtransplantation

En tunn och bitvis fläckig skäggväxt kan göra att den drabbade går runt med en ledsnad över utseendet. Men situationen är sällan hopplös, då det går att göra en skäggtransplantation med den moderna och säkra FUE-metoden. Läs mer om hur du får skäggimplantat för ett naturligt snyggt skägg och samtidigt slipper fula ärr efter ingreppet.

få skäggimplantat
Bild: © RyanJLane / iStock

Oavsett vad som sägs om att odla skägg är det inte alltid så enkelt fixat att få ett fylligt sådant. När man har tunn eller rent av dålig skäggväxt räcker sällan skäggolja eller andra skäggvårdsprodukter för tätare skäggstrån. Trots vad som påstås i reklam, bör tilläggas. Nej, något grundligare kan vara ett måste och det grundligare i fråga kan vara en skäggtransplantation. När du gör en transplantation får du oftast en tätare skäggväxt och slipper därmed det som brukar beskrivas som ett fläckigt skägg.

Varför har man dålig skäggväxt?

Den främsta anledningen till att man har fläckigt eller nästan inget skägg är ärftlighet. Vissa har helt enkelt bättre förutsättningar för tät skäggväxt än andra. Genom att titta på din fars eller farfars skägg kan du bilda dig en trolig bild av hur ditt eget skägg kommer se ut.

Ålder är en annan faktor som spelar roll för skäggväxten. Upp till 30-årsåldern genomgår skägget något av en storhetstid, då det tenderar att växa sig allt större. Därefter kan det bli så att tillväxten avstannar och att skäggstråna sakta, sakta glesnar.

Brist på ansiktshår kan även ha att göra med en autoimmun sjukdom, som gör att den egna kroppen attackerar och bryter ner hårsäckarna. Alopecia areata är namnet på sjukdomen. Lågt testosteron brukar beskrivas som en vanlig orsak till att man har skäggavfall, men är inte nödvändigtvis det vanligaste skälet med tanke på ärftlighets- och åldersfaktorerna.

Lägg därtill att kosten – att hälsan överlag – påverkar hur bra det går att odla skägg. Se av den anledningen till att äta en balanserad, näringsrik kost för att helt enkelt undvika näringsbrist. Ha likaså en god hud- och skäggvård, sov samt motionera regelbundet, menar läkarna och hårteknikerna på Akacia Medical som är specialister på hår- och skäggtransplantationer.

Hur går en skäggtransplantation till?

Det är skillnad på hårtransplantation och hårtransplantation. Numera finns flera olika metoder för det och där FUE-metoden är en av metoderna att föredra. Beroende på skäggtransplantationsmetoden får man nämligen olika resultat och en FUE-transplantation räknas i dag som en säkrare form av hårtransplantering, eftersom den inte lämnar stora, fula ärr och dessutom ger ett tätare resultat. Med detta skrivet kan att göra en skäggtransplantation vara lösningen på ett fläckigt skägg som vägrar växa sig tätare. Det är dessutom ett sätt som främjar naturlig skäggväxt.

Vad är FUE-metoden?

Enkelt förklarat innebär en FUE-skäggtransplantation att friska hårsäckar flyttas från ett ställe på kroppen till ett annat. Akacia Medicals hårklinik har för vana att flyta hårsäckarna från patientens bakhuvud, eftersom bakhuvudets genetik bidrar till skäggimplantatets naturliga växtkraft. Transplantationen sker med hjälp av tunna, tunna nålar. Nålarna är till och med ännu tunnare än den officiella minsta storleken, vilket ger ett snyggt resultat utan synliga ärr.

FUE-metoden är ett otroligt precisionsarbete från läkarens sida. Hårsäckarna flyttas en och en och sätts på plats en och en under lokalbedövning. Det kräver en såväl erfaren blick som noggrann hand. För bästa möjliga resultat transplanteras hårsäckar som matchar patientens naturliga skägg. När transplantationen är gjord faller de första hårstråna av inom en månad – för att lämna plats åt nya strån. Det dröjer ytterligare några månader innan stråna börjar växa och inom loppet av ett år ser man hur slutresultatet blir.

Var någonstans får man hjälp med skäggimplantat?

Skäggimplantat betalar man för ur egen fick och eftersom det trots allt rör sig om ett mindre ingrepp är det viktigt att allt går rätt och riktigt till. Det är av största vikt att välja en seriös klinik som tar patienten på allvar. Akacia Medical är ett exempel på en hårklinik som följer svenska patientsäkerhetsregler och som lämnar en skriftlig garanti inför skäggtransplantationen.

Kom ihåg att skäggstrån i likhet med andra hårstrån behöver bra blodcirkulation för att kunna växa sig långa och friska. Det innebär att man själv måste göra en ansträngning att sluta röka, snusa och att sluta dricka alkohol. Satsa hellre på en näringsrik kost och hälsosamma vardagsrutiner, då håret brukar trivas bättre när resten av kroppen mår bra.

Källor: Akaciamedical.se; Healthline.com