Kroppen & Kurer

7 sätt att lindra huvudvärk – utan huvudvärkstabletter

Har du huvudvärk?

sätt att lindra huvudvärk
Bild: © NickyLloyd / iStock

Det låter inget vidare roligt att du har ont i huvudet. Du har våra innerligaste sympatier, för vi vet hur svårt det är att fungera som vanligt när huvudet bultar och/eller skär av smärta. Här tipsar vi om andra sätt att lindra huvudvärken än att använda huvudvärkstabletter, men givetvis behöver det ena inte utesluta det andra. Du gör det som funkar för dig!

1. Värme eller kyla

Självbehandling i form av värme eller kyla kan vara ett sätt att lindra smärtan. För somliga med migrän kan att lägga något kallt mot pannan ge lindring, medan personer med spänningshuvudvärk kan hjälpas ännu mer av värme mot bakhuvudet och nacken. Prova dig fram för att se vad som ger dig mest smärtlindring.

2. Självmassage

Självmassage i form av hårbottenmassage är ett annat sätt att lindra huvudvärk. Massera med hjälp av fingertopparna och gör cirklande rörelser över skalpen. Variera trycket under skalpmassagen och fortsätt så under några minuter.

3. Minskat tryck

Hårsnoddar, simglasögon eller andra saker som sitter åt vid hjässan kan orsaka huvudvärk. Om du exempelvis brukar ha uppsatt hår kan du prova att ha håret nedsläppt eller att åtminstone lätta på trycket i tofsarna.

4. Minskat tuggande

Tro det eller ej, men en så vardaglig sak som att tugga tuggummi – eller att bita på naglarna – kan göra så att du får ont i huvudet. Om du har huvudvärk bör du därför undvika att tugga på saker så mycket du kan. Kan du till exempel äta mindre bitar av mjukare mat?

5. Sänkt belysning

Stark belysning och skärmljus är andra exempel på vardagsföremål som tenderar att trigga huvudvärk. När du får ont i huvudet bör du således släcka ner och skippa skärmarna. Om du behöver vistas utomhus kan du bära solglasögon för att stänga det värsta ljuset ute.

6. Koffein

Ett för frekvent intag av koffein kan ge huvudvärk i stället för att lindra den. Men i lagom doser kan en kopp kaffe eller te vara det som räddar dagen.

7. Avslappning

Yoga, meditation, stretchning, qigong och kroppsmedvetandeträning är olika exempel på avslappningsövningar du kan göra och som kan bidra till både tillfällig och långsiktig smärtlindring.

Källa: WebMD.com