Psykologi & Livsstil

Så gör du varje dag till ett äventyr

Äventyren är aldrig långt borta. Du som övar upp din förmåga att närvara i nuet, utmana dig själv och är öppen för nya saker har alla förutsättningar att göra varje dag till ett äventyr. Denna artikel från Bättre hälsa guidar dig i hur du gör varje dag till ett äventyr och tipsar dessutom om små äventyr du kan ge dig i kast med på en gång. Mot äventyren och en mer spännande vardag!

Kan man verkligen göra varje dag till ett äventyr?

Ett äventyr för mig var något som hände i ett annat land, långt borta från vardagen i Sverige. Det hände definitivt inte varje dag, utan ett par-tre gånger per år. På sin höjd. När man har fullt upp med jobb, studier, ohälsa och fina människor i sitt liv är det svårt att bryta sig loss oftare än så. Jag tror inte ens att jag på allvar ville bryta mig loss. Men jag hade ändå tråkigt när jag var hemma. Kände ett behov av något mer: andra dofter, ljud, kulturella uttryck, smaker, vyer och en natur som grep tag.

Det var då det slog mig att jag tog min vardag och hemstad, Varberg med omnejd, för givna. Bara för att de inte var långt borta hade jag svårt att uppskatta dem, för vad är det för speciellt med de saker vi redan har? Men det är just de saker vi har som är speciella. Det hela är en fråga om ett mindset, att verkligen ta sig tid att stanna upp och leva här och nu. Så länge man är ointresserad och inte stannar upp är det svårt att lägga märke till saker. I mångt och mycket handlar äventyr om att lägga märke till, upptäcka och lära sig nya saker, och det kan man ju göra överallt och när man vill så länge man är öppen för det.

Öva upp din förmåga till äventyr

Ta dig tid att leva här och nu. Att göra varje dag till ett äventyr är en förmåga du kan öva upp. Genom att träna på att leva här och nu blir du mer närvarande i det du gör och på så sätt blir det också lättare för dig att lägga märke till saker såsom doften av blommor, salt hav och nybakat bröd eller att upptäcka en stig du aldrig gått på förut.

Utmana dig själv. Själva nyckeln till att göra vardagen mer spännande och äventyrlig är att utmana dig själv och göra nya saker, att våga dig bortom dina bekvämlighetsgränser. Att utmana dig själv och göra nya saker ger dig en bra förmåga, nämligen att du blir bättre på att hantera oväntade situationer – och detta har du nytta av i många olika sammanhang!

Skriv en äventyrs- och tacksamhetsdagbok. Ett sätt att uppmuntra dig själv och dina äventyrliga sidor på är att skriva ett slags äventyrs- och tacksamhetsdagbok. Vad är du mest nöjd med när dagen går mot sitt slut? Skriv ner tre saker du känner dig nöjd med. När du övar upp din förmåga till ökad närvaro och att utmana dig själv behöver du uppmuntran, att skriva tacksamhetsdagbok ger dig just den uppmuntran du behöver.

13 små äventyr som gör vardagen mer spännande

1. Promenera utan mål.
Det här är lätt fixat! Nästa gång du promenerar, försök att gå utan mål och att låta fötterna styra dig – d.v.s. följ din intuition och gå dit andan faller på. Du kommer garanterat upptäcka nya vägar, stigar, gator o.s.v.!

2. Ta med dig en flora och fauna.
Ju mer du vet om omgivningen och platserna du passerar och besöker desto mer intressanta blir de. Nästa gång du beger dig ut, ta med dig en flora och fauna! I takt med att du blir mer närvarande och uppmärksam lägger du märke till fler saker, t.ex. en blomma i diket som du tycker är vacker eller en insekt du aldrig sett förut och därför är nyfiken på. Genom att leta upp blommorna och insekterna i floran och faunan öppnar sig en ny värld för dig.

3. Lär dig mer om din hemstads historia.
En dag läsandes om stadshistoria på biblioteket eller med näsan i ett arkiv kan ge dig nya perspektiv på din hemstad. Plötsligt är byggnaden du passerar på väg till jobbet varje dag inte bara en byggnad, den är en plats med ett förflutet och fylld med berättelser. Berättelser ger vardagen ny mening.

4. Prata med människor.
Att prata med människor, både med gamla och nya bekantskaper, är ett fantastiskt sätt att ta del av berättelser på och kan rentav vara ögonöppnande liksom omvälvande, om du är villig att fråga och lyssna.

5. Åk på en minicykelsemester.
Packa en matsäck, badkläder, flora och fauna och cykla iväg på äventyr! Kolla upp om det finns spännande platser, kanske en skog, sjö, öde strand, fornlämning eller dylikt, i närheten av där du bor och cykla dit. Att cykla är ett bra sätt att upptäcka på. Du kommer ganska långt på kort tid samtidigt som du är ute i naturen. Om du har riktig tur hittar du en fin gårdsbutik eller ett café längs vägen, och kan stanna för att mysa en stund.

6. Besök fornlämningar.
I Sverige råder både allemansrätten och fornminneslagen, detta innebär att du kan upptäcka fornlämningar och ruiner från förr. På den svenska landsbygden och i skogsmarker finns mängder av fornlämningar från bl.a. stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Du kan lokalisera och läsa mer om dessa fornlämningar, som kan vara gravar, hällristningar och gamla bostäder, i Riksantikvarieämbetets register Fornsök.

7. Paddla kanot!
Så annorlunda allt blir sett från sjön! När du befinner dig mitt på sjön välver himlen som en kupol över dig. För att paddla kanot behöver du sällan åka långt. Din närmsta 4h-gård brukar hyra kanoter till en billig peng.

8. Tälta.
Sätt upp ett tält på bakgården därhemma eller någon annanstans och njut av frisk luft, att äta kvällsmat ute och en stjärnhimmel som är klar och tindrande. Att tälta med familj och vänner kan skapa en möjlighet att komma varandra närmare.

9. Laga en ny maträtt.
Doften av främmande mat brukar vara en viktig del av resande, äventyr och upptäckande. Men egentligen behöver du inte bege dig till andra sidan jordklotet för att krydda vardagen. Detta är något du kan göra hemma, mer exakt i ditt kök. Gör det till en vana att testa nya recept och att bjuda in det globala i ditt hem.

10. Fixa ett idéparty!
Det här är en favorit… Bjud in fem vänner och låt dessa i sin tur ta med sig varsin vän till ett knytkalas där idéer och kreativitet står i centrum. Låt var och en berätta om en sak de vill göra och tipsa och inspirera varandra till att göra det!

11. Läs en bok.
Äventyren kommer aldrig att vara större än i böcker. Läs ofta! På så vis vidgar du dina perspektiv, frigör din fantasi och får ny input. Läser du tillräckligt mycket kommer du till slut, om än i sinnet, uppleva de världar som målas upp i böckerna.

12. Fotografera ögonblicken.
När du fotograferar lägger du märke till detaljer som du annars inte tänker på: hur ljuset flödar, skuggor, rörelser etc. – och det är helt klart ett sätt att närvara på.

13. Skaffa en ny hobby.
Det är kul att lära sig nya saker, framför allt i början när utvecklingskurvan går spikrakt uppåt. Att skaffa en ny hobby kan locka fram glädjen i dig och göra så att du längtar efter att vakna varje dag, och visst blir tillvaron roligare när du får en rejäl utmaning att bita i och kreativiteten flödar? En ny hobby kan leda till många möjligheter: t.ex. fler vänner och karriärmöjligheter.

Detta är bara ett axplock av alla de små äventyr du kan göra för att göra vardagen till ett äventyr. Ett äventyr behöver inte kosta mycket pengar, det är en fråga om ett mindset och att vara öppen för nya saker.

Bild: © andreusK / Dollar Photo Club.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.