Kroppen & Kurer Mode & Skönhet

Så hittar du rätt tandblekning

bästa tandblekningen

Antalet olika tandblekningar blir allt fler på marknaden, både bland företag och aktörer som säljer dem. Även tandblekningsmetoderna och innehållen i tandblekningsmedlen blir fler och mer varierade.

metod för att bleka tänderna
Bild: © Ridofranz / iStock

Det finns huvudsakligen tre metoder för att bleka tänderna. Dessa är att bleka tänderna hos en tandläkare, hemma eller att testa huskurer. Som du förstår kanske förväntningarna på resultatet inte kan vara samma för alla metoder. Vi kommer ge dig riktlinjer för vad du kan fundera på och titta efter när du vill bleka tänderna.

Framför allt är det tre faktorer du behöver ta hänsyn till när du ska hitta den bästa tandblekningen. Dessa är innehållet i tandblekningen, vilken metod du vill bleka tänderna på och, såklart, priset.

Se över innehållet i blekmedlet

Man ska väl inte behöva läsa på innehållet och ingredienserna i tandblekning, kanske du tänker. Men jo, det kan man behöva göra. Tandblekning är faktiskt en produkt som är hårt reglerad i EU på grund av att det finns hälsorisker.

Exempelvis har ett klassiskt blekmedel varit väteperoxid i flera år. Väteperoxid har dock visat sig ha en negativ effekt på tänderna, som kan leda till biverkningar i form av ilningar och irritationer i tandköttet.

Därför finns en reglering i EU att tandblekning som säljs för hemmabruk endast får innehålla 0.1 procent väteperoxid, samtidigt som tandläkare får använda upp till 6 procent.

Till följd av risker och oro har det uppkommit flera alternativa och peroxidfria tandblekningar som säljs. Du kan bland annat hitta tandblekning där bikarbonat är huvudsaklig ingrediens för blekning.

Det finns också företag som erbjuder tandblekning med en PAP-gel som blekande ingrediens. PAP-gel är framtaget genom forskning och har visat sig ha en liknande blekningsprocess som väteperoxid men utan risker för munhälsan.

Bikarbonat är en klassisk huskur för att bleka tänderna och har bevisats ha en blekande effekt.

Bestäm dig för hur du vill bleka tänderna

Tandblekningsremsor, tandblekningspennor, tandskenor, LED-lampor för aktivering eller tandkrämer, det finns många produkter och metoder för att bleka tänderna. Vilken av dem som är bäst är den som du anser är enklast.

En av de viktigaste sakerna när du ska bleka tänderna är nämligen att behandlingen är enkel för dig att genomföra på ett säkert och bekvämt sätt.

Ta därför reda på behandlingstiden, steg-för-stegen för att använda produkten och huruvida företaget har listat fördelar respektive nackdelar med produkten. Det senare är definitivt ett tecken på seriositet.

Jämför vilken tandblekning som ger dig mest för pengarna

Priset är alltid en viktig aspekt när man ska jämföra olika produkter och välja en av dem. Vi är många som lockas av att välja det billigaste alternativet, men vi kan nog vara överens om att det inte alltid är det bästa.

Tyvärr finns det en del tandblekning som inte har den effekt man önskar.

Du bör även titta på hur många behandlingar produkten räcker till och hur många behandlingar du förväntas genomföra innan uppnått resultat.

Lycka till med att hitta den bästa tandblekningen för dig! Den finns oftast där, det gäller bara att leta utifrån dina förutsättningar.