Inredning & Trädgård

Så inreder du barnrummet – tillsammans med barnet som ska bo där

inreda med barnmöbler

Hur kan barnrummet inredas för att bli så mysigt och inspirerande som möjligt?

så inreder du barnrummet
Bild: © Gilmanshin via Pixabay

Den kanske viktigaste aspekten av att inreda ett barnrum är att låta barnet vara delaktigt i processen. Inred helt enkelt tillsammans med barnet. Som vuxen är det frestande att åstadkomma ett perfekt rum utseendemässigt – men perfekt för vem?

Genom att lyssna på barnets önskemål kommer du märka vilka fantastiska inredningsidéer hen har. Allt kan inte genomföras, men här lär sig barnet värdet av att kunna kompromissa. Slå era kloka huvuden – och lysande smaker – samman och skapa ett inbjudande rum!

Inred barnrummet så att barnet får chans att växa

Liksom det finns praktiska barnmöbler som kan justeras allteftersom barnet växer kan rummet i sin helhet anpassas. Om du någon gång tvekar inför den där mönstrade barntapeten kan du alltid kompromissa och tapetsera en fondvägg med den. Resten av väggarna kan målas eller tapetseras i en neutral färg och på så sätt blir det inte så mycket att byta om barnet senare ledsnar på fondväggen.

Vita väggar kan vara lika tröttsamma som färgglada

Bara för att du målar eller tapetserar i en neutral färg är det inte säkert att det håller i längden. Även vita väggar kan vara tröttsamma, det hela beror helt enkelt på vem som bor i rummet. Så att tillföra lite färg och/eller mönster är inte nödvändigtvis ett dumt inredningsbeslut. Det finns trots allt en chans att kärleken till blått, gult eller rosa håller i sig hela livet.

Att måla rummet kan bli ett gemensamt projekt – och ett roligt sådant!

Billiga – kanske rentav återbrukade – barnmöbler kan bytas

Begagnade möbler är oftast billigare än nya, och genom att köpa billiga men kvalitativa barnmöbler blir det lättare att successivt anpassa barnrummet utifrån åldern. Det kan vara värt att investera i en rejäl, förslagsvis justerbar barnsäng, som dessutom är skön att ligga i. En sådan säng kan vara med länge och den kompletterande sköna madrassen ger bättre sömn.

sebra växasäng barn
Här ser du ett exempel på en justerbar barnsäng från Sebra. Sängen är en så kallad växasäng och kan anpassas från spjälsäng till juniorsäng. Denna form av barnmöbler säljs på Babylove.se.

Exempelvis kan du kapa benen på ett avlagt bord, måla om det och klä det i vaxduk. Svårare än så behöver det inte vara att skapa ett lek- eller skrivbord som är anpassat utifrån barnens längd. Lampor och krukor kan sprejmålas i önskade färger – och sedan pyntas valfritt. Textilier kan också de färgas om, men då med textilfärger.

Har du provat tie-dye? Annars kan denna färgningsform rekommenderas. Barnet kommer älska det!

Ett skrivbord är inte ett måste att ha på barnrummet

barnmöbler justerbart skrivbord
Det finns justerbara skrivbord även för barn. Här har du ett exempel på en anpassningsbar barnmöbel från Babylove.se.

Beroende på barnets personlighet och intressen kan ett skrivbord på barnrummet vara praktiskt. Men det är inte ett måste att ha ett! Tvärtom gillar många barn att sitta i köket eller vardagsrummet där också de vuxna vistas. Det här berättar programledaren och barnrumsexperten Anna Braun i ett reportage på mäklarfirman Erik Olssons webbplats.

Skapa rum för lek och vila genom bra förvaring

En sak som är desto nödvändigare är bra förvaring på barnrummet. Tack vare förvaringslösningarna skapas rum för lek och vila, och detta är så himla viktigt för trivseln på rummet!

Det finns mängder av barnrumsförvaring, allt från påslekmattor till sänglådor. Tänk på att en belamrad och rörig yta kan minska leklusten, så även chansen att komma till ro. Av den anledningen är det värdefullt med rena och prydliga ytor, som kan stökas ner under dagen, förstås.

justerbar spjälsäng barnsäng
Barnmöbler såsom bokhyllor blir som nya, unika möbler tack vare olika förvaringslösningar. Här ser du exempel på bambukorgar med safaridjur som motiv. De finns i barnrumsutbudet på Babylove.se.

Vad gäller bokhyllor finns det mycket fint i förvaringsväg även till dessa barnmöbler. Vanligen köper man till korgar och/eller lådor i en härlig färg som ger resten av möbeln ett lyft. Därför kommer man ganska långt med exempelvis en vit bokhylla, för den blir vad man gör den till.

Tänk dock på att välja bokhyllor och förvaring i barnets höjd. Det gör det lättare för hen att komma åt sakerna, må det vara en bok eller en leksak.

En vanlig barnrumsmatta kan fungera som en lekmatta

Golvet är en fantastisk lekyta och därför är det bra att försöka få till så mycket golvyta som möjligt på barnrummet. Och då bland annat genom bra förvaringslösningar. För att göra golvet ännu mer inbjudande kan en matta läggas mitt på det. Gärna en skön sådan. En matta man vill sitta eller ligga på, vill säga.

barnmattor
Den här kattmattan kommer från Liewood och säljs på Babylove.se. Tänk på att barnmattor kan fungera som inbjudande barnmöbler, för visst vill man sätta eller lägga sig ner på denna mjuka plats?

Som skrivet finns kombinerade lek- och förvaringsmattor. När de ligger utspridda kan de se ut som en bilmatta och när det är dags att plocka undan leksakerna drar man ihop mattan till en påse med leksakerna i. Smart och smidigt! Men kanske inte lika varmt och mjukt som en tjockare barnrumsmatta.

Kom ihåg att inreda barnrummet med bra belysning

En sista viktig sak för ett trivsamt barnrum: Kom ihåg belysningen. Barnet bör kunna se vad den leker med, liksom kunna läsa och pyssla utan att ögonen ansträngs i onödan. Former av nattlampor kan dessutom vara en stor tröst mot mörkerrädsla.

Det här var tips på hur ett barnrum kan inredas – låt er inspireras av exemplen och inte minst av varandra!