Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Några enkla sömnknep som kanske hjälper bebisen att sova

Kanske har du provat något av dessa knep för att hjälpa bebisen att sova?

knep för att hjälpa bebisen att sova
Bild: © PublicDomainPictures via Pixabay

Somna, vakna och somna, bebisarnas sömnmönster ter sig väldigt olika. Och låt oss vara ärliga här: Sällan matchar din bebis sömnmönster ditt eget. Men som förälder vet du att det hör småbarnsåren till och därför försöker du sova när barnet sover. Givetvis har du också en hel del sömnknep på lut, för visst är sömnen viktig även för våra minstingar!

Vänj bebisen vid dagtid respektive nattid

Att vänja bebisen vid dagtid respektive nattid kan vara till stor hjälp, både nu och senare. Känslan av att det är dag eller natt kan i sig stimulera insomningen, så försök att låta dagen vara just dag. Släpp in ljuset och försök inte stänga ute ljuden alltför mycket, menar brittiska National Health Service (NHS) i en artikel. Lek och umgås under dagen.

När det är kväll kan du däremot skapa ett lugn runt er. Rulla ner persiennerna, dämpa belysningen, prata med låga röster, lägg er efter att ni exempelvis badat och ätit samt läs en bok tillsammans i stället för att leka.

Skapa en hållbar sömnrutin för bebisen

Vid några månaders ålder kan bebisen vara redo för en mer fast sömnrutin, och där du som vuxen så klart deltar. Rutiner inför läggdags kan se olika ut – här har du ett konkret och enkelt exempel:

  1. Ta ett bad
  2. Sätt på en ren blöja
  3. Klä på sig pyjamas
  4. Bädda ner i sängen
  5. Ge nappen (om napp används)
  6. Läs en godnattsaga
  7. Dämpa belysningen
  8. Ge en godnattkram och -puss
  9. Nynna och sjung vaggvisor
  10. Borsta tänderna (om bebisen har tänder)

Det här var några tips för att hjälpa bebisen att sova – eftersom varje barn är en unik person fungerar inte allt på alla.

Källa: Nhs.uk