Kroppen & Kurer

Så kan proteinpulver bygga och reparera kroppen

välja proteinpulver hälsa

Protein hjälper kroppen bygga muskler, reparera vävnader samt bilda viktiga ämnen. Många med en aktiv träningslivsstil äter tillskott i form av proteinpulver för att bland annat skynda på muskelbyggandet.

proteinpulver bygga kroppen
Bild: © Arx0nt / iStock

De olika näringsämnena fyller olika funktioner för kroppen. Proteinet har också en roll. Utan det kan kroppen inte bilda enzymer och hormoner. Det är även en av byggstenarna för muskler, skelett och hud.

Genom en balanserad, allsidig kost går det att få i sig den dagliga proteindosen. Men många upplever att de får en rejäl skjuts tack vare intag av proteinpulver, särskilt de som tränar regelbundet och som rent av har träningen som livsstil.

Intag av proteinpulver kan ge mättnadskänsla

Intag av protein ökar mättnadskänslan. Av den anledningen finns det kopplingar mellan proteinpulverintag och viktminskning. Om man inte känner sig hungrig, känner man sig vanligen inte småsugen på något gott och därför småäter man inte lika ofta.

Proteinpulvret finns i en mängd varianter

Proteinpulver finns i en mängd varianter, såväl vad gäller proteinkälla som smaksättning. För godis- och fikaälskaren finns det dessutom pulver med gottesmaker, som kanske gör att man klarar sig ännu bättre utan de faktiska sötsakerna.

Har du provat smakerna chokladbollar eller hallonbåtar? Hos Tillskottsbolaget och andra hälsokostbutiker kan du botanisera bland massor av smaksättningar.

Läs mer om de olika hälsokostbutikerna och vad konsumenterna tycker om dem på OmdömesStälle, en recensionsportal liknande Trustpilot.

Proteinkällan är viktig för många och detta för att man föredrar olika proteinformer beroende på exempelvis allergi och kost. Nedanför följer exempel på olika proteinpulver som kan köpas i hälsokostbutikerna:

  • Vassle (mjölk, animaliskt)
  • Kasein (mjölk, animaliskt)
  • Soja (vegetabiliskt)
  • Ärta (vegetabiliskt)
  • Hampa (vegetabiliskt)

I valet av proteinpulver bör man ha med sig det faktum att ingredienserna varierar från pulver till pulver. Som med allt annat bör man läsa ingrediensförteckningen noga och välja ett pulver utan en massa konstiga ämnen.

Protein bygger och reparerar kroppen

Det finns dock skäl till att överväga intag av proteinpulver. Som skrivet kan det ge mättnadskänsla och bidra till att bygga upp kroppen.

För den som tränar mycket är pulvret inte bara uppbyggande utan även reparerande. Proteinpulverintaget kan leda till en snabbare återhämtning från träningsvärk, som exempel på hur det kan reparera muskler och vävnader.

Som med alla kosttillskott bör proteinpulvret inte ersätta en allsidig och näringsrik kost. Det ska vara ett komplement.

Källa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323093