Kroppen & Kurer Mode & Skönhet

Så klär du dig i bohostil från topp till tå – en modeguide

köpa bohemiska kläder

Boho är den populära förkortningen för bohemisk och är bland annat en modestil. Läs om den trendiga bohostilen och få tips på hur du själv fixar den!

klä dig i boho-stil
Bild: © beytlik via Pexels

Någon mer som tycker det är tungt att lämna den bekväma loungestilen från coronatidens hemmadagar bakom sig? Tänkte väl det! När man väl vant sig vid att bära mjuka, löst sittande plagg varje dag känns stuprörsbyxorna aningen tajta.

Samtidigt vill man ju klä upp sig och känna sig fin. Och i fina kläder kan det dessutom vara lättare att hålla fokus uppe. Kläderna man bär kan märkligt nog påverka hur man för sig och klarar sig genom dagen.

Bohostilen – bekväm och snygg på samma gång

Bohostilen med sina haremsbyxor och vida toppar är en galant kompromiss mellan bekvämt och snyggt. Det här är en klädstil som passar många olika kroppsformer och där kroppen ges ett generöst rörelseutrymme, så att man uppmuntras till att faktiskt röra på sig i kläderna. Den lediga elegansen bidrar dock till att man ser välklädd ut – och klädseln kompletteras gärna med stora smycken bestående av exempelvis makramé, ornament och kristaller.

9 boho-kläder som kan införlivas i garderoben

Hängmatta – Hangmatta.com – är en svensk designer av boho-kläder i flexibla material, däribland i böljande viskos. Från toppar till byxor – deras basplagg inkluderar de flesta plaggen som finns i en typisk garderob.

boho kläder haremsbyxor
Bild: © Hangmatta.com

För att sätta pricken över i:et kan du lyfta outfiten med en av deras kimonor i mönstrat tyg. Men först, vilka boho-kläder från Hängmatta kan du införliva i din garderob? Nedanför följer nio exempel på mångsidiga plagg:

 1. Maxiklänning
 2. Kimono
 3. Kaftan
 4. Over-size tröja
 5. Over-size t-shirt
 6. Stickad tröja
 7. Tunika
 8. Haremsbyxor
 9. Volangkjol

Bohostilen blir riktigt snygg i lager-på-lager

Lager-på-lager är ett smart modeknep. Genom att mixa och matcha olika plagg skapar du inte bara en unik stil utan kan också få till en riktigt snygg silhuett. Om du har ett par vida haremsbyxor nertill och en over-size tröja upptill kan du pimpa silhuetten genom att toppa med en något smalare kimono eller jacka upptill. Prova att leka med olika material – vad händer när du matchar en stickad tröja med en volangkjol? Utifrån bara några få basplagg i garderoben kan du skapa många olika outfits.

Komplettera boho-kläderna med accessoarer

Accessoarer är små men å, så viktiga detaljer i stylingen! Tack vare ett halsband kan du ändra helhetsintrycket din klädsel ger, så om du vill få ut många outfits av din garderob kan du se över vilka skor och smycken du fyller den med.

För en personlig bohostil gäller det att klä upp och klä ner om vartannat. Traditionellt sett brukar ett par ankelstövlar ingå i bohostilen, men om du bär en maxiklänning eller ett par haremsbyxor kan du med fördel komplettera stilen med ett par läckra sneakers. Du måste inte tänka klassiskt alla gånger.

boho väska hängmatta
Bild: © Hangmatta.com

Eftersom många av boho-kläderna sitter lite lösare kring kroppen kan du med fördel använda stora smycken. Tänk stora halssmycken, långa kedjor och rejäla hängen! Tänk vidare långa örhängen som klirrar när du rör på huvudet – eller ett par stora creolringar i din favoritmetall. Där har du något! Och så löst sittande armband runt handlederna.

Hängmatta har inte enbart bohemiska kläder i utbudet, de designar även matchande accessoarer såsom blommiga tygväskor och färgstarka baskrar. Kanske har du sett boho-accessoarna i fråga, liksom mössorna och handledsvärmarna?

6 fördelar med att bära bohemiska kläder

Vilka är fördelarna med att bära boho-kläder i enlighet med Hängmattas mode?

 1. Du får en unik, ledig och snygg stil.
 2. Plaggen passar de flesta kroppsformerna.
 3. Tack vare de löst sittande plaggen kan du röra dig bekvämt och fritt.
 4. Utifrån några få plagg kan du skapa en rad olika uppsättningar, såväl vardags- som festklädsel.
 5. Dessutom är det enkelt att införliva nya plagg i garderoben.
 6. Plaggen sitter inte åt kring kroppen och är därför sköna att bära om du exempelvis har värk. På Bättre hälsa vet vi ju hur viktigt detta är!

Dags att uppdatera garderoben? *blink, blink*