Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet

Så kommer du i gång med intuitivt måleri

Har du målat helt på känsla någon gång?

prova intuitivt måleri
Bild: © Elijah O’Donnell / Pexels

Det finns säkert lika många tolkningar av intuitivt måleri som det finns utövare. Här väljer vi att lyfta fram tolkningen att det intuitiva målandet är som en form av skapande meditation. Du mediterar helt enkelt och målar medan du gör det. För många innebär denna form av skapande en andlig upplevelse – men det är också ett högst kreativt skapandesätt. Hur kommer du i gång med det intuitiva målandet?  

Ge dig själv tillåtelse att släppa kreativiteten lös

Intuitivt måleri handlar mycket om att släppa taget om din inre kritiker och om tankar på hur en tavla bör målas. I stället ger du dig själv tillåtelse att måla på känsla liksom att måla gränslöst. Motivet måste inte föreställa något, det kan vara ett virrvarr av färger och former. Om du får känsla för en färg i paletten är det bara att köra, så även om du vill dra ett streck mitt i tavlan… Vad händer när du släpper kreativiteten – och dig själv – lös på en tom canvasduk? Det intuitiva måleriet är en inbjudan att utforska olika sätt att måla och att göra det utifrån känslor, om du vill.

Skaffa konstnärsmaterial inför intuitivt måleri

Du kan egentligen använda vilka konstnärsmaterial som helst inför det intuitiva målandet. Akrylfärger är dock väldigt tacksamma att skapa med och du kan måla lager på lager med dem. Färgerna är också enkla att blanda till nya färger.

måla intuitivt färger
Bild: © bodobe / Pixabay

Du behöver dessutom papper, canvas- eller målardukar. Även penslar, paletter och andra verktyg såsom svampar, skrapor och tejp kan vara till nytta.

Ställ dig framför duken och måla intuitivt

Sätt dig framför pappret eller ställ dig framför duken, doppa penseln eller fingret i en färg eller plocka upp en penna och måla ditt första drag. Känns det trögt och fånigt? Prova att sätta på musik och måla till den. Den enda regeln med intuitivt måleri är att det inte finns några regler. Men om du känner att du behöver något för att tända gnistan kan du alltid utgå från något konkret, kanske rentav en annan bild och se vart det leder dig i skapandet. Förresten, vad händer om du blundar medan du målar?

Använd kroppen under intuitivt måleri

Att måla är över lag en fysisk aktivet och beroende på hur stort du målar kan aktiviteten nästan bli gymnastisk. Med detta skrivet kan du ha glädje av att röra på dig innan du ska göra intuitivt måleri. Kanske en stunds yoga eller en kort promenad, eller varför inte intuitiv dans? Men inte bara detta, visste du att du kan måla med själva kroppen? En del av det intuitiva måleriet kan vara att du tejpar fast en stor bit papper på golvet och använder kroppen som målarredskap snarare än penseln.

måla abstrakt på intuition
Bild: © Steve Johnson / Pexels

Att måla med fötterna kan vara nog så medryckande!

Källa: Creative Revolution av Flora Bowley (bok)