Kroppen & Kurer

Så kan att ha tåstrumpor underlätta vid löpning och vandring

fördelar med tåstrumpor

Om du har provat att löpa eller vandra i enbart tåstrumpor känner du säkert igen den härliga barfotakänslan…

tåstrumpa träning utomhus

Vändorna i motionsspåren är alltid lika energi- och glädjegivande. Men visst kan fötterna bli lite trötta ibland, särskilt när man springer eller vandrar längre avstånd. Och ibland medför de tillryggalagda stegen att man får blåsor och skavsår på fötterna. Där kan skodonen vara helt avgörande.

Många skippar de klassiska promenad- och löparskorna för att i stället använda tåstrumpor. Runt om i löpar- och vandrarkretsarna finns många berättelser om hur att bära tåstrumpa gör skillnad för hela motionsupplevelsen. Somliga upplever att de får mycket bättre kontakt med underlaget, vilket kan vara en fördel i oländig terräng.

Fördelar med att ha på sig tåstrumpor vid löpning

Beroende på fottyp finns det många som tycker att löpträningen blivit långt mycket bättre sedan de bytte från vanliga löparskor till tåstrumpor. Fördelarna med att bära bra tåstrumpor för löpning brukar vara många, sett från individperspektiv.

Det är inte bara det att fötterna blir rörligare och följsammare, tack vare materialen sockorna är gjorda av transporteras svett bort från själva fötterna och tårna. Även små mängder svett kan ju leda till skavsår.

tåstrumpor för löpning
Exempel på olika löparstrumpor på Mediconline.se.

Minskad risk för att få skavsår brukar beskrivas som en av de absolut största fördelarna med att ha på sig tåsockor. Det faktum att tårna separeras av sockorna är en bidragande orsak till detta, för då minskar svetten mellan tårna och med det risken att få blåsor mellan dem.

Professionella löpare brukar löpträna barfota av den anledningen att fötterna får jobba på andra sätt och att musklerna i dem därmed stärks. Genom att bära tåstrumpor för löpning uppnås något som liknar barfotakänsla, samtidigt som fötterna får ett skyddande hölje.

Fördelar med att ha på sig tåstrumpa vid vandring

Tåstrumporna för löpning är avsedda för utomhusbruk och är därför gjorda i andra material liksom med andra funktioner än strumporna för inomhusbruk. De fungerar även bra vid vandring, eller rentav vid powerwalking.

Somliga av strumpmodellerna fungerar också som stödstrumpor, i och med hur högt upp de går på benen och att de ger en lätt kompression runt foten. Vid långa promenad- eller löprundor kan fötterna svullna, vilket i sin tur kan orsaka skavsår. Det här syftar alltså strumporna till att motverka.

En hel del vandrare är lyriska över hur mycket bättre balans och flexibilitet de får av att bära tåstrumpor i stället för vanliga sockor och skor. På grund av den bättre kontakten med underlaget kan det bli lättare att ta sig fram och att ha en bättre hållning, berättas det.

Andra fördelar med att bära tåstrumpor till vardags

För närvarande forskas det fortfarande på fördelarna med att ha på sig tåstrumpor vid löpning, vandring och annan form av träning. Bättre underlagskontakt kan över lag stärka foten, men inte nödvändigtvis samtliga fötter. Gäller att testa sig fram! Det hela kan variera från person till person.

Däremot är en sak säker: Kontakten med underlaget blir starkare och det påverkar hur man rör sig.

tåstrumpor barfotakänsla

Tåstrumporna på Mediconline.se har just en stödfunktion, förutom att de separerar tårna på ett behagligt sätt. De syftar till att minska svullnaden och att öka cirkulationen i fötterna.

För ökad rörlighet och bekvämlighet kan du till och med använda dem till vardags, som när du sitter vid skrivbordet eller flygstolen. Se bara till att du byter till och från strumporna för inomhus- respektive utomhusbruk för bäst resultat.

Källor:
https://www.npr.org/2011/07/06/137656176/are-there-benefits-to-athletic-toe-shoes?
https://www.limitlesshiker.com/blog/5-reasons-why-you-should-hike-in-toe-socks/
https://www.trainfora5k.com/benefits-of-wearing-toe-socks-for-runners/