Kultur & Kuriosa Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet Resor & Upplevelser

Så många olika adventskalendrar – vilken ska man välja?

hitta julkalender

Man blir aldrig för gammal för adventskalendrar, eller vad säger du? För att riktigt frossa i att det snart är advent tipsar vi om kalendrar som du kan köpa färdiga alternativt göra själv. Inspireras inför julsäsongen!

välja adventskalendrar
Bild: © Hans via Pixabay

Med tanke på alla tematiska kalendrar som lanseras varje jul skulle man kunna tro att det här med att få en egen adventskalender är viktigare för vuxna än för barn. Och så skulle det ju faktiskt också kunna vara.

Handen på hjärtat; teamet på Bättre hälsa blir ivrigare än ett barn på julafton när vi får lägga vantarna på en tematisk bokkalender, lakritskalender eller tekalender. Frågan är bara vilken sorts julkalender vi kommer njuta av att öppna i år…? Det finns trots allt så många olika julkalendrar att välja på.

Förutom att läsa den här artikeln kan du få inspiration till att hitta julkalender på Adventskalendern.se. Där listas nämligen alla tänkbara kalenderteman, och ja, de är många.

Vilka adventskalendrar finns?

Vilka adventskalendrar finns, då? Frågan är snarare vilka julkalendrar som inte finns. Om du dessutom mot förmodan inte skulle hitta ett tema du gillar kan du ju fixa en egen kalender, eller be någon att göra en adventskalender åt dig.

välja adventskalender
Bild: © Markus Spiske temporausch via Pexels

Kalendern måste inte fyllas med materiella ting, komplimanger och upplevelser kostar inget men blir fina överraskningar. Skulle du ändå vilja köpa en färdig adventskalender följer exempel på sådana här nedanför:

Bokkalender

Bokkalendrar har blivit så populära adventskalendrar att de finns i alla tänkbara former, såväl för barn som för vuxna. Barnens adventskalender innehåller inte så sällan Pixiböcker med älskade karaktärer. Det kan vara med Mumin eller Pippi, eller med ett blandat bokinnehåll såsom klassiska julberättelser. De här julkalendrarna är i regel väldigt dekorativa, som små konstverk i sig.

advent bokkalender
Bild: © Julia Larson via Pexels

På vuxenfronten ser bokkalendrarna ganska olika ut. Det finns exempelvis en adventskalender med noveller, alltså med tunna, vackra böcker från Novellix. En del av de stora bokförlagen har börjat släppa unika adventskalendrar för varje år. Ett alternativ till de färdiga bokkalendrarna är att bibliotekslåna eller loppisfynda böcker och att slå in dem i julklappspapper, så att varje ny bok blir en överraskning för mottagaren.

Delikatesskalender

En delikatesskalender är en matkalender med ett inte så sällan varierat innehåll, som kan utgöras av allt från kakor till teer. Men visst finns det även mer specifika varianter, som adventskalender med chili.

Dryckeskalender

Kaffekalender och tekalender är exempel på dryckeskalendrar som blivit väldigt populära på sistone och som säljs i färdiga format. De innehåller 24 olika smakupplevelser, så att varje dag i advent medför något nytt. Det finns även adventskalendrar med alkoholinnehåll.

Erotisk kalender

Erotisk kalender eller kärlekskalender är andra relativt nya adventsfenomen. Dessa kalendrar innehåller allt från sexleksaker till kärleksäventyr, och många av dem riktar sig till par.

Fotokalender

I fotokalendern samlar du 24 av dina favoritfoton på älsklingarna i ditt liv – kanske från era delade stunder (?) – och gömmer dem bakom de 24 luckorna. En sådan här adventskalender kan du trycka upp via en traditionell fototjänst online. fint och personligt!

Godiskalender

godiskalender advent
Bild: © leandroconexau via Pixabay

Lyxig choklad eller lakrits, eller kanske 24 olika praliner? En godiskalender kan innehålla lite ”finare” godis, vilket ger en härlig känsla av guldkant på advent. Men sedan finns det förstås de vanliga chokladkalendrarna som du kan köpa i mataffären, alternativt julkalendrar från de olika godismärkena. Bland andra Haribo och Kinder har egna adventskalendrar. Det finns nästan hur många godiskalendrar som helst!

Leksakskalender

Samma sak gäller för leksakskalendrar, det finns helt enkelt många av dem. De olika leksakstillverkarna storsatsar på att göra adventskalendrar som är proppade med leksaker, må det vara Legos byggklossar eller Brios järnvägar. Barbie och Lol har också egna julkalendrar, liksom Play Doh och Playmobil. För att inte tala om adventskalendrarna från Disney och andra sagomästare!

Skönhetskalender

Skönhetskalendrar har blivit ett stort adventsfenomen och många av de ledande sminktillverkarna skapar sina egna årliga adventskalendrar. Därför kan du välja på mängder av julkalendrar med bad-, smink- och kroppsvårdsprodukter. Det finns kalendrar för kvinnor respektive för män. Somliga av dem innehåller specifika produkter, som badbomber, nagellack eller skäggoljor.

Hur väljer man adventskalender?

Med så många valmöjligheter är det fullt förståeligt att välja adventskalender kan upplevas som svårt. Det bästa du kan göra är att utgå från vad den tänkta lucköppnaren tycker om. Och sedan finns det ju en fördel med alla dessa julkalendrar, varje advent kan ge en ny kalenderupplevelse och därmed måste du inte upprepa valet år efter år… Om du inte själv vill det!

göra egen adventskalender
Bild: © Hans via Pixabay

Skulle du hellre vilja göra en adventskalender än att köpa en färdig kan du ändå göra det enkelt för dig genom att köpa en sådan variant som du själv fyller med saker, må det vara i form av en numrerad kalendertavla eller numrerade papperspåsar. Det finns en stor fröjd i att skräddarsy innehållet utifrån vad en älskad person tycker om och att sedan ta del av dennas lucköppning.

Vad kan man lägga i en adventskalender?

Ska du göra en egen adventskalender i stället för att köpa en färdig? Nedanför följer tips på vad du kan lägga i kalendern:

 • julstöksupplevelser (lappar)
 • julgåtor (lappar)
 • julsånger (lappar)
 • komplimanger (lappar)
 • snällhetsuppdrag (lappar)
 • utflykter (lappar, exempelvis att grilla korv i skogen)
 • legobitar (dela exempelvis upp en större byggsats i 24 delar)
 • legofigurer
 • docktillbehör (exempelvis Barbie-, Lol- eller Lundbysaker)
 • klistermärken
 • pysselmaterial
 • suddgummin
 • böcker
 • godisar
 • delikatesser
 • drycker
 • accessoarer (allt från hårsnoddar till skosnören)
 • badsalter
 • växtfröer
 • ljus

och så vidare…

Det här var tips på saker du kan lägga i årets adventskalender. Vad brukar du lägga i kalendrarna?