Inredning & Trädgård Kultur & Kuriosa Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet Resor & Upplevelser

Hur tidigt kan man börja julpynta?

Den mörka årstiden kryper närmare – och klart som korvspad att man börjar tänka på julpynt… Men hur tidigt kan man börja julpynta, egentligen?

hur tidigt kan man börja julpynta
Bild: © lermont51 via Canva

Det finns en tradition att man inte börjar julpynta förrän inför första advent. Vissa håller stenhårt på traditionen och kan bli något provocerade av grannar som börjar med julstöket för tidigt. Ja, alltså att börja tidigt kan nästan uppfattas som ett etikettbrott.

Samtidigt är det många som börjar julpynta tidigt. Kanske redan i oktober eller november, och som sedan njuter av juleljusen till och med januari. När det kommer till glädje finns det ju inget viktigare, och det finns faktiskt indikationer på att de som julpyntar tidigt är gladare än de som håller på traditionerna.

Hur sant detta är kan säkert diskuteras. Men som en del skulle hävda är traditioner till för att brytas, så det enda rimliga svaret på frågan om hur tidigt man kan börja julpynta är förstås att det väljer man själv. Etikettbrott, möjligen, men definitivt inte kriminellt att plocka fram tomtarna i november.