När du känner tacksamhet blir du inte bara gladare, du mår också bättre i kroppen. Tacksamhetskänslan påverkar flera olika aspekter av ditt liv. I denna guide från Bättre hälsa kan du läsa mer om varför tacksamhet är bra för dig och hur du övar upp din förmåga att känna den.
Att känna glädje och tacksamhet spelar roll för hälsan och livskvaliteten. Ibland är det dock svårt att känna glädje och tacksamhet, speciellt när problemen hopar sig och varje liten sak irriterar.
De senaste decennierna har en trend etablerats i USA: att skriva tacksamhetsdagbok. Trenden, som bl.a. har tagit fart p.g.a. att kändisar som Oprah Winfrey talat varmt om tacksamhetsdagböcker, har utvecklats till ett forskningsprojekt inom positiv psykologi vid UC Berkeley.
Inom ramarna för projektet studeras hur att känna tacksamhet påverkar oss och olika aspekter av våra liv. Stress, ohälsa, relationsband som brister och en dålig arbetssituation, i viss utsträckning kan vi påverka hur vi känner inför dessa saker.
Med hjälp av att t.ex. skriva tacksamhetshetsdagbok skiftar vi fokus från onödiga irritationsmoment, och stundom svåra händelser, till det som skänker oss stor glädje i livet. Tacksamhet och glädje hänger m.a.o. samman. På vilka andra sätt påverkar att känna och praktisera tacksamhet våra liv?
5 anledningar till varför tacksamhet är bra för dig
1. Du får bättre hälsa.
Studierna från Berkeley indikerar att din hälsa blir bättre på såväl ett psykiskt som ett fysiskt plan. Ditt immunförsvar stärks, du får lättare att hantera smärta, sömnkvaliteten ökar, blodtrycket minskar, du blir mer positiv och optimistisk etc.
2. Ditt sociala liv blir stabilare.
Eftersom tacksamhet är en känsla som uppstår i ett socialt sammanhang påverkar den ditt sociala liv. Du blir t.ex. mer utåtriktad, förlåtande, förstående och mindre ensam.
3. Du får ökad närvaro.
I likhet med mindfulness hjälper övningar i tacksamhet, däribland tacksamhetsdagboksskrivande, dig att blir mer närvarande i nuet. Känslor kommer och går, men somliga känslor vill du behålla. Det här är vägen till att närvara i de dyrbara ögonblicken och att försöka göra dem till en del av din vardag.
4. Du blir mer stresstålig.
Genom att praktisera tacksamhet blir du mer resistent mot stress. När du stöter på motstånd i vardagen får du lättare att hantera det – och du återhämtar dig dessutom fortare från tuffa perioder.
5. Du blir mer uppskattande mot dig själv.
Du är din största kritiker och det är inte alltid som du inser ditt eget värde. De sociala dynamikerna i att känna tacksamhet får dig att inse att andra människor har gjort mycket för dig, gett av sig själva. De har tyckt, och tycker, att du är värd det. Så varför ska inte du tycka samma sak?
4×3 om tacksamhet
3 vanliga myter om tacksamhet
1. Tacksamhet får dig att sluta utmana dig själv.
Det finns ett antagande om att känna dig nöjd och tacksam får dig att stagnera. Att du helt enkelt slutar utmana dig själv. Praktiserandet av tacksamhet avser det motsatta. Det uppmuntrar dig till att fokusera på det du vill bli bättre på.
2. Bara naiva människor känner tacksamhet.
Tacksamhet är inte samma sak som ett överdrivet och naivt positivt tänkande. Tvärtom är tacksamma människor fullt medvetna om det som inte fungerar bra. Det är en fråga om att också kunna se det som faktiskt fungerar – och veta att det är helt okej att vara glad även när det krisar!
3. Tacksamhet gör dig beroende av andra människor.
Många tror att tacksamhet handlar om att ge andra äran för det som de egentligen åstadkommer på egen hand. Den positiva känslan handlar snarare om att erkänna dig själv och dina fantastiska insatser, ett slags empowerment.
Kom igång att skriva tacksamhetsdagbok – 3 tips!
Så vad sägs om att haka på den amerikanska kändistrenden och börja skriva tacksamhetsdagbok?
1. Skaffa en fin bok.
Börja med att skaffa en bok som du tycker är extra fin och inspirerande.
2. Skriv!
Sätt eller lägg dig tillrätta på kvällen. Öppna boken och skriv ner en till tre saker som du känner tacksamhet och glädje över. Beskriv varför sakerna gjorde dig glad och försök att fokusera på hur du kan göra sakerna till en del av din vardag. Notera datumet. Tänk på att du kan skriva om allt från småsaker till överraskande händelser. Inget är för stort eller smått för din tacksamhetsdagbok.
3. Upprepa regelbundet.
Som studierna vid Berkeley visar har du allt att vinna på att upprepa proceduren, om än inte varje dag. Genom att göra detta påminner du dig själv om vad som är dyrbart för dig och du kommer nästan omedvetet fortsätta att göra sakerna som gjorde dig tacksam och glad från början.
3 böcker du kan ha som tacksamhetsdagböcker
3. Den här vackra anteckningsboken som är illustrerad av Lena Thunell.
3 saker du ska akta dig för:
1. Överdriven tacksamhet.
Håll det på en rimlig nivå. För mycket tacksamhet kan motverka det du vill uppnå med att praktisera den. Gläds när du känner att det är meningsfullt, men inte när du har blivit trampad på. Se till att känna stolthet över det du åstadkommer!
2. Att blanda ihop tacksamhet med att stå i skuld till någon.
Tacksamhet är en bra känsla, att känna att du står i skuld till någon får dig att må mindre bra.
3. Att använda tacksamhet för att undvika ett allvarligt problem.
Du gör dig själv en björntjänst om du försöker undvika något som verkligen inte fungerar. Praktiserandet av tacksamhet är tänkt att rikta fokus bort från irritationer och negativa tankar som tar alltför mycket plats i ditt liv, inte att få dig att gömma dig för allvarliga problem. De måste du dessvärre möta.
Källor: Greater Good, UC Berkeley.
Bild: © Catwoman / Dollar Photo Club.
nexium medication