Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Så spelar du padeltennis – och får bättre hälsa av det

spela padeltennis

Padeltennis är en anpassningsbar och social träningsform. Läs mer om hälsofördelarna med att spela padel och hur racketsporten fungerar!

spela padel tennis
Bild: © MaxRiesgo / iStock

Padeltennis eller padel är en allt vanligare motionsform i Sverige. Precis som föregångarna tennis och squash är racketsporten ett ypperligt sätt att hålla kroppen i form. Racketsporterna har den stora fördelen att de kan anpassas efter spelarens egen ork och förmåga. Därför är de oftast lika bra nybörjar- som proffssporter. Det här gäller inte minst padeltennisen som brukar beskrivas som en väldigt förlåtande sport.

Hur kan att spela padeltennis ge bättre hälsa?

Överlag är träning och motion viktigt för helhetshälsan. Genom träning kan du bland annat öka det psykiska välbefinnandet, få bättre koncentration och lägre blodtryck. Sett till racketsporter såsom padel främjar de balans, koordination och den kognitiva beslutsförmågan, skriver Harvard Health i en artikel. Lägg därtill hur mycket du kan behöva springa under en match – du som spelar padel tränar snabbt upp flåset, eller med andra ord konditionen.

Padelsporten har den ytterligare fördelen att den spelas i lag, i dubbel. Om samtliga spelare räknas in är det alltså fyra spelare på planen, en liten social sammankomst. Att känna sig socialt delaktig i exempelvis olika aktiviteter är en minst lika viktig hälsoaspekt som att få bättre kondition. Regelbundet socialt umgänge är rent av så viktigt att det kan förlänga livet, menar Harvard Health. Med detta som bakgrund finns det flera skäl att spela padel, sett till såväl ditt fysiska som ditt psykiska välmående.

Hur spelar man padel?

padelbana
Bild: © MaxRiesgo / iStock
På bilden ser du exempel på en padelbana, padelracket samt på en padelboll.

Padeltennis spelas i padelhallar och med särskilda tillbehör. När du hyr in dig på en padeltennisbana brukar du kunna låna både racket och boll på plats. En padelracket kan ha olika former, bokstavligen. Den kan vara rund, diamantformad och droppformad. Som nybörjare rekommenderas du att använda en rund racket, då denna form är lättast att spela med. Även rackets storlek, tyngd och balans påverkar svårigheten och känslan i spelet.

Utrustning

Padel spelas alltså med särskilda padelracketar och padelbollar. Det spelas också på särskilda padelbanor med måtten 10 meter gånger 20 meter, med nät i mitten och som är omgärdade av 3 meter höga glasväggar. Glasväggarna är en del av planen och därför åker bollen inte ut längs sidorna eller längst bak, nej, i stället kan dem utnyttjas för att möta motståndaren med luriga bollar från alla tänkbara vinklar.

Poängräkning och serve

I padel räknar man poäng på samma sätt som i tennis, med så kallade game och set. Reglerna är i korta drag så här: du spelar alltid i dubbel, med vilket menas i två par. När nya poäng inleds ska en underhandsserve göras, racketen får därmed inte gå över höften när bollen träffas. Den som gör serven ska stå till höger om mittlinjen och slå bollen diagonalt över nätet.

Serven gills enbart om bollen därefter studsar en gång i serverutan. Du har två försök på dig att lyckas med din serve. Det som gör padeltennis så roligt är att hela planen blir spelyta efter serven. Då behöver du heller inte tänka på att racketen inte får gå över höften, utan kan slå med den ovanför huvudet om så behövs för att träffa bollen.

Bollen får även studsa på planen, men observera att du enbart får lov att slå den i glasväggen på din halva i samband med att du försöker spela över den till motståndarparets planhalva.

Var kan man spela padel?

PDL Center är en kedja med padelhallar runt om i Sverige. Du kan exempelvis spela padel i Stockholm, Göteborg, Malmö och i ett tiotal andra städer i landet. På PDLcenter.se kan du läsa vidare om padelreglerna och även boka padelbana i din stad.