Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Så väljer du rätt barnförsäkring

försäkring barn

Att skaffa en barnförsäkring är något som alla föräldrar borde göra om de inte redan har gjort det. Det är en liten kostnad för något som verkligen kan göra stor skillnad om något skulle hända med barnet.

välja rätt barnförsäkring
Bild: © SanyaSM / iStock

Även om man så klart hoppas att allt går bra uppväxten igenom så är det faktiskt så att i princip vad som helst kan hända, och då kommer du verkligen vara tacksam att du har försäkring.

”Men kan jag inte bara teckna en försäkring om det händer något?” kanske någon undrar. Svaret är att nej, det kan du absolut inte. Barnförsäkringar gäller aldrig retroaktivt, så om barnet blir sjukt eller råkar ut för en olycka medan det är oförsäkrat så är det inte försäkringsbolagets problem.

Det kan låta hårt, men tänk efter, hur skulle försäkringsbolagen ha råd att betala ut ersättning till folk om de bara blev kunder när de behövde pengar? Den affärsmodellen skulle snabbt gå i konkurs!

Tänk också på att det är mycket lättare att teckna en försäkring när barnet inte har någon direkt sjukdomshistoria. Därför är det bäst att teckna den så tidigt som möjligt innan något har hunnit hända barnet.

Det gäller alltså att hitta en topprankad barnförsäkring. Nu ska vi gå igenom vad det är du behöver tänka på när du väljer.

Heltäckande barnförsäkring

Det viktigaste när du väljer försäkring är att den ska vara heltäckande och både innefatta olyckshändelser och sjukdomar. Det är också att rekommendera att den täcker ekonomisk invaliditet (alltså om barnets arbetsförmåga i vuxen ålder har påverkats så att det inte kan jobba mer än halvtid) samt medicinsk invaliditet, alltså med andra ord en bestående skada.

Något som också är smart att göra är att kolla på vad man redan har för försäkringar. Det kan vara så att ens barn redan är försäkrade genom ens arbetsplats. Alla barn som går i skolan är också försäkrade mot olycksfall i skolan, men detta är inte en heltäckande försäkring och gäller inte på barnets fritid, därför måste du teckna en egen försäkring.

Det är värt att lägga märke till att det är vanligare att barn drabbas av allvarliga sjukdomstillstånd än olyckor.

Det lönar sig att jämföra

Att gå in på varje enskilt försäkringsbolags hemsida kan visserligen vara riktigt tråkigt, men det är värt det i längden för att få en försäkring som känns bra. Läs gärna på vad andra har skrivit för omdömen om försäkringsbolagen, men kom ihåg att läsa dessa med ett kritiskt öga eftersom folk oftare går in och skriver en recension när de är missnöjda än när allt har fungerat perfekt.

En annan sak som är bra att kolla upp är om man kan få någon rabatt på försäkringsbolag som man redan är kund hos. Ofta kan man spara en del om man exempelvis har hemförsäkring, personförsäkring och barnförsäkring på samma ställe. Det lättaste sättet att ta reda på detta är att helt enkelt ringa upp deras kundtjänst och höra vad de kan göra för dig.