Kroppen & Kurer Mode & Skönhet

Så väljer du rätt borste för just ditt hår

välja rätt hårborste

Tunt, tjockt eller lockigt hår, vilken hårborste passar bäst för de olika typerna?

Även du som bara är aningen intresserad av kropps- och skönhetsvård ägnar nog hudprodukterna en och annan tanke. De ska trots allt stämma överens med dina unika förutsättningar – och detta gäller även för hårprodukterna du använder. Men en sak hamnar vanligen i skymundan, nämligen hårborsten.

borsta håret rätt
Bild: © Greta Hoffman / Pexels

Man tror det kanske inte, men vad man borstar håret med påverkar såväl kvaliteten som utseendet på det. Hårborstar kan slita på håret och då är det bra att ta hänsyn till hårstrånas eventuella skörhet. På StylingGuiden.se finns massor av tips för ett snyggt och friskt hår, läs vidare där efter att du läst den här artikeln.

Vilken hårborste passar för vilket hår?

Olika hårtyper, olika hårborstar – här har du exempel på vilken hårborste du kan använda för bästa resultat:

Bäst borste för tunt hår

Hårstrån av det tunnare och bräckligare slaget tenderar att gå sönder lättare och därför bör man borsta genom dem varsamt. Allra skörast är håret när det är vått, för just då kan strånas längd tänjas ytterligare och därmed brytas av. Därför är det inte idealt att försöka reda ut tovar just då.

borste tunt hår
Bild: © Elina Sazonova / Pexels

Om du ändå vill borsta vått hår är den bästa hårborsten just en sådan som är avsedd för våtborstning. De är oftast i plast med små, rundade plastpiggar längst ut, liksom för att skydda. Även en rundad stylingborste i nylon är skonsam mot de sköraste hårstråna, men först när håret är torkat.   

Bäst borste för tjockt hår

Utmaningen med att borsta tjockt hår är att hårborsten måste vara stor nog för att rymma hela fluffet. Det gör absolut inget om piggarna sitter lite tätare i det här fallet.

Borstar av naturligt hår ger glansigast resultat, kan tilläggas.

För att få ett stadigt och smidigt grepp kan du välja en så kallad paddelborste av exempelvis slaget Tangle Teezer. Likaså helt runda stylingborstar tillåter mer volym och är därför ypperliga alternativ.

Tangle Teezers och liknande hårborstar brukar även vara ideala för långt hår, likaså rundborstar. Vare sig du har långt eller kort hår bör du se till att anpassa borsten utifrån hårtypen.

Bäst borste för lockigt hår

Bästa borsten för lockigt hår, då? Faktiskt ingen alls. Det ultimata alternativet är att fixa frisyren med hjälp av fingrarna, när du kan. Om du ändå vill använda hårborste finns i stället glesa kammar.

välja rätt borste för håret
Bild: © Misha Voguel / Pexels

Ju mer lockar, vågor och struktur i håret, desto mindre bör du greja med det. Förutom att använda passande hårvårdsprodukter, förstås. Balsam eller olja längst ut på topparna kan ge nytt schvung i lockarna.