Psykologi & Livsstil

5 vettiga skäl att sluta med Facebook redan i dag

Känns Facebookanvändandet inte lika meningsfullt längre? Då är det kanske dags att göra slut med det – eller åtminstone att försöka skära ner på användandet så långt du kan…

När man dagligen tillbringar timme efter timme på Facebook och ändå inte känner sig tillfredsställd är det inte så märkligt att man undrar vad sjutton man gör med sin tid. Sociala medier-plattformen är uppbyggd så att man aldrig riktigt ska känna sig färdig och så fortsätter det ändlösa skrollandet.

vettiga skäl att sluta med facebook
Bild: © Sarah Chai / Pexels

För många har Facebook blivit lite av en drog och en plats man klickar in sig på igen och igen. Ibland går det inte många sekunder alls mellan turerna. För kanske finner man bekräftelse i form av en lajk eller ett meddelande, och det värmer. Men i stället för att känna sig sedd är det inte ovanligt att man känner sig ännu osynligare.

Trots att Facebook syftar till att föra människor samman genom att underlätta umgänget, är det många av användarna som känner sig ensamma på grund av det. Paradoxalt, absolut! Det har redan forskats en del på problematiken, bland annat på universitetet i Michigan, USA.

5 vettiga skäl att sluta med Facebook

Med detta skrivet finns det helt klart vettiga skäl att sluta med Facebook, eller åtminstone att försöka använda det så lite som möjligt. Se dessa fem anledningar!

1. Du får mer tid över till dina relationer

Hur längesen var det du faktiskt ringde till en vän eller åkte och hälsade på en släkting i stället för att skriva några snabba rader? Minskad tid på Facebook gör att du får mer tid över till relationerna. Och inte bara det, för att få reda på hur dina vänner har det måste du faktiskt lägga ner omsorg på kontakten. Vänskap – alla relationer – mår bra av omsorg.

2. Du låter hjärnan vila från flödet

Lite hjärnvila är inte så dumt. Snarare: hjärnan behöver vila. Den är inte rustad för att matas full. Och vad är det den matas full av? Givetvis av mycket fint, men också av en överväldigande mängd skit.

3. Du får definitivt mer gjort på en dag

Facebook uppmuntrar till multitaskande och gör oss mindre effektiva, särskilt oss som typ lever i flödet. Handen på hjärtat, hur mycket får du egentligen gjort när du kastar dig över mobilen så fort det plingar till i den?

Dessutom, tänk vad mycket tid du får över om du skippar några timmars sociala medier-användande… Vad skulle du allra helst vilja ägna dig åt?

4. Du blir mer tillfredsställd med livet

Ett oändligt flöde kan lämna dig ganska så otillfredsställd – för att inte tala om hur otillfredsställd du kan känna dig när du inte lägger ner energin på det du innerst inne vill göra. Ge det ett försök, pausa en vecka och se vad för meningsfullt du kan göra av dagarna.

5. Du återerövrar självkänslan på djupet

När man tänker på alla lajks är det inte så konstigt att Facebook gör en glad för stunden. Bekräftelsen finns bara några knapptryck bort. Men lika gärna som massor av lajks kan höja en till skyarna, kan uteblivna sådana få en att rasa.

Det är alltid någon som gör något bättre, coolare och roligare än dig, i alla fall är det så det kan kännas när du jämför dig med dina Facebookvänner.

Genom att skippa Facebook och lägga ner tid på det du tycker om för din egen skull återerövrar du successivt känslan av egenvärde. Kanske inser du någonstans att man inte alltid behöver vara bäst, coolast och roligast för att må bra och trivas.