Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet Recept & Gott

Så väljer du rätt matkasse utifrån din vardag

Hur väljer du rätt matkasse utifrån din vardag och när det finns så många bra alternativ på marknaden?

välja matkasse
Bild: © Moyo Studio / iStock

För många innebär att handla mat ännu ett stressmoment i vardagen. Känner du också att besöken till mataffärerna äter upp energin och gör vardagsflowet hattigare? Då kan matkassar vara ett alternativ. Få maten levererad hem till dig och få dessutom massor av tips på nya maträtter. 

Matkassar utifrån behov

En av de stora fördelarna med att matkassar blivit så populära är att du numera kan välja en inriktning på kassen. Kassarnas innehåll riktar sig till allt från barnfamiljen till träningsfantasten. Det går även utmärkt att beställa en matkasse med vegetariskt eller veganskt innehåll. Eftersom valmöjligheterna är så många bör du titta närmare på och jämföra de olika matkassarna med varandra. Kanske till och med läsa en guide där kassarna testats och betygsatts för att enklare kunna överblicka vad du får ut av innehållet. Matkassetopplistan.se är ett exempel på en sådan guide där du kan bilda dig en uppfattning om matpåsarnas innehåll.

Exempel på matkasseteman

Nedanför listar vi exempel på olika former av innehåll i de olika matkassarna:

 • Familje- och barnkasse
 • Ekologisk kasse
 • Vegetarisk matkasse
 • Vegansk kasse
 • Gourmandkasse
 • Fitnesskasse
 • Snabbkasse

Erbjudande för att prova matkasse

Man vill aldrig köpa grisen i säcken och så gäller även för matkassar. Av den anledningen har du möjlighet att prova på matkassarna, antingen i form av en testkasse eller för en rabatterad kostnad. Beträffande de olika matkasseinnehållen kan företagen ha liknande teman och därför är det en god idé att prova åtminstone ett par kassar innan du slår till med en längre prenumeration.

Skälen att beställa matkassar

Det finns lika många skäl att beställa matkasse som det finns människor. Ändå finns det några gemensamma nämnare för alla oss som använder matkassar i vardagen. Ett starkt skäl till att laga mat utifrån en kasse är vardagen i sig. För många av oss är det nämligen svårt som det är att få ihop livspusslet. Både att planera och handla maten kan vara nog så tidskrävande, när allt du vill är att få mer tid över för att umgås med familjen och/eller för att rå om dig själv. Ett annat starkt skäl är matinspirationen, att du kanske inte vill uppfinna hjulet igen och igen. Samtidigt älskar du förnyelsen som nya ingredienser och recept medför – inte för att inte spaghetti och köttfärssås är gott alla dagar i veckan. Vardagen blir helt enkelt lite roligare när du får chans att prova nya smaker, äventyr kan faktiskt börja i hemmet.

Näringsrikt innehåll i matkassen

Säkerligen är det inte bara vi som äter mindre och mindre näringsrik mat ju mer fast i ekorrhjulet vi blir? Strävan efter att få vardagen att rulla kan leda till genvägar även i maten och i längden blir dessa genvägar senvägar. Enkelheten och variationsrikedomen är de två aspekter som oftast lyfts i samband med matkassar. Det finns en tredje lika betydande aspekt av att laga mat med hjälp av en matkasse. Många av kassarna är framtagna av dietister, som alltså varit med och bestämt innehållet utifrån hur näringsrikt det är. Matkassen kan vara första steget mot en bra och balanserad kost för hela familjen, att maten dessutom är snabblagad gör inte saken sämre.

Så väljer du rätt kasse

Hur väljer du då ”rätt” matkasse utifrån din vardag?

 • Bestäm matkasse utifrån innehållet
 • Utnyttja erbjudandet för att få prova på kassen
 • Anpassa storleken efter familjen
 • Välj hur ofta du vill ha kassen hemlevererad
 • Komplettera med de nödvändiga ingredienserna (exempelvis mejeriprodukter)
 • Laga maten, smaka av, fortsätt med samma kasse om du är nöjd

Om du vill få ännu fler tips inför matkassevalet kan du surfa in till Matkassetopplistan.se.