Kroppen & Kurer

Träna på en parkbänk – här har du tips på träningsövningar

Nya träningsutmaningar väntar dig vart du än vänder blicken utomhus. Har du exempelvis tränat på en parkbänk?

träna parkbänk
Bild: © DaniloAndjus / iStock

Parkbänken är ett fantastiskt träningsredskap. Spetsa till löprundan eller powerwalken med någon av följande övningar för utomhusträning.

Gå upp och ner

Gå eller spring upp och ner på parkbänken för att få upp pulsen.

Gör armhävningar

Bänken är ett ypperligt träningsredskap för att göra armhävningar utomhus. Den ger även chans att anpassa övningen beroende på din styrka. Börja med att göra armhävningarna mot bänkens ryggstöd – det vill säga om du är ovan vid övningen – och när du är starkare kan du flytta ner stödet till sitsen för ännu mera motstånd.

Gör mountain climbers

För att göra mountain climbers mot parkbänken placerar du bägge händerna på parkbänkssitsen och spänner bålen. Därefter drar du upp ett knä i taget mot magen. Du kan dra upp knät rakt under dig eller mot sidan, så att du får en liten vridning. När du har kontroll över rörelsen ökar du tempot.

Gör enbensböj

Enbensböj eller enbensknäböj gör du genom att ställa dig med ryggen mot bänken. Därefter lägger du upp den ena foten på bänken medan du håller benet på marken böjt. Nu böjer du på det knä där foten ligger på bänken – och så djupt du orkar – medan du håller överkroppen rak. Böj upp och ner, upp och ner.

Gör plankan

Det går också utmärkt att göra plankan mot parkbänken. Placera bägge händerna på sitsen och ställ dig i en rak plankposition. Variera plankan från gång till gång. Som exempel kan du göra en planka med höftvrid. Då står du i plankpositionen och vrider in en höft i taget mot magen.  

Gör dips

Vänd på steken och gör så kallade dips med parkbänken som utgångspunkt. Ställ dig med ryggen mot bänken och placera bägge händerna på sitsen med rumpan nedanför händerna. Sträck ut benen och doppa rumpan upp och ner mot marken.