Kroppen & Kurer Mode & Skönhet

Säker hårtransplantation ger snyggt svall vid håravfall

fue hårtransplantation

För många är att tappa håret en chockartad upplevelse, rent av en sorg. Vid håravfall kan det kännas som att en del av personligheten försvinner. Vad som dock är viktigt att ha med sig är att det för det mesta finns lösningar på problemet. Här berättar vi mer om att göra hårtransplantation med den säkra FUE-metoden.

säker hårtransplantation vid håravfall
Bild: © gofotograf / iStock

50 till 150 hårstrån. Det är vad genomsnittspersonen tappar dagligen. Men så finns det också mer drastiska former av håravfall, där personen till slut får kala fläckar och/eller blir väldigt tunnhårig på hjässan.

Varför tappar man hår?

Den vanligaste orsaken till att man tappar håret är ärftlighet och ärftligheten är vanligare hos män än hos kvinnor, även om håravfall förekommer i bägge fallen. Infektioner, kroniska sjukdomar, näringsbrister och stress är exempel på andra saker som kan leda till mindre hår. I de senare fallen är det inte säkert att en hårtransplantation behövs för att återställa hårsvallet, men där ärftlighet är den avgörande faktorn kan det vara en nödvändighet för att få hår igen.  

Vilka är metoderna för hårtransplantation?

FUT-metoden och FUE-metoden är två vanliga metoder för hårtransplantationer. Ibland förväxlas dem med varandra, eller snarare buntas samman till en och samma metod. Effekterna av dem skiljer sig åt och därför är det ett missförstånd att exempelvis alla hårtransplanteringar lämnar stora, fula ärr i hårbotten. Detta kan gälla för FUT-metoden, men inte för FUE-metoden som i dag betraktas som en säker form av hårtransplantation och som inte ger ärrbildning. Givetvis ska den göras av en skicklig hand och på en seriös klinik för önskat resultat.

Så går FUE-metoden till

Vad innebär då en FUE-hårtransplantation förklarat i all enkelhet? Med åldern tappar somliga hårsäckar växtkraften, hos vissa sker detta tidigare än hos andra. FUE-metoden möjliggör att ersätta dessa hårsäckar med de hårsäckar på huvudet eller på kroppen som fortfarande ger hårväxt. Hårsäckarna flyttas från en del på den egna kroppen till en annan del.

När hårsäckarna väl satts på plats hämtar de näring från blodkärlen och håren börjar – oftast – växa naturligt igen. Att få de så kallade hårimplantaten på plats kräver ett stort precisionsarbete och ju precisare arbete, desto troligare att hårsäckarna överlever och börjar producera hår.

De första skillnaderna brukar visa sig inom tre till fyra månader. Slutresultatet av hårtransplanteringen syns dock först efter cirka 12 månader. Tålamod, med andra ord! Det rör sig trots allt om naturlig hårväxt och håret växer över tid.

Var någonstans får du hjälp med hårimplantat?

En FUE-hårtransplantation betalar du för ur egen ficka och därför är det av yttersta vikt att du blir nöjd med resultatet. För bästa möjliga resultat bör du välja en seriös klinik, som såväl arbetar utifrån den senaste tekniken som ger en garanti för att operationen lyckas. Akacia Medicals hårklinik i Stockholm är ett exempel på en seriös klinik som både använder FUE-metoden och som ger skriftlig garanti på hårtransplanteringen.

Hårtransplantationen på Akacia Medical utmärker sig bland annat genom att ännu tunnare nålar än vanligt används – och för över 10 000 genomförda transplantationer. Tack vare den tunna nålen kan kliniken sätta hårsäckarna ännu tätare och därmed blir resultatet också snyggare.

Behandlingen är en form av operation som kan behövas upprepas, beroende på omfattningen av håravfallet. Transplantationen av hårsäckarna görs under bedövning och tar från 6 till 10 timmar att genomföra.

Källor: Akaciamedical.se; 1177.se; Healthline.com