Kroppen & Kurer

Stukat foten? Så tar du hand om den skadade fotleden

En stukning kan göra ont och orsaka felbelastning. När du precis har stukat foten kan det hjälpa att vila – men hur kan du sedan ta hand om fotleden för att stärka den igen?

stukat foten så tar du hand om den skadade fotleden

Det brukar gå ganska snabbt för en stukad fot att läka. På sin höjd tar det någon vecka. Åtminstone i många fall. Stukningar uppstår när du trampar snett eller ramlar och får en skada vid ledbanden runt fotleden.

Det kan bli värre än så, men då har du i stället brutit fotleden eller fått en allvarligare ledbandsskada än en just en stukning.

Om du får jätteont och inte kan stödja på foten bör du uppsöka sjukvård. Du kan trots allt ha brutit fotleden eller fått en ledbandsskada som kräver experthjälp. Men i de flesta fallen är det just en vanlig stukning du drabbats av och då är det väntan som gäller.

Vanliga symtom när du stukat foten

När följande fotledsbesvär är lindriga kan det röra sig om en stukning – men rådfråga sjukvården om du känner dig osäker:

  • Smärta
  • Svullnad
  • Rodnad
  • Blåmärken
  • Svårt att stödja på foten

Observera att mer uttalade symtom kan innebära en bruten fotled. Det är alltid bättre att kolla en extra gång än att köra på som vanligt.

Tips för lindring vid stukning av fotled

En stukad fotled kan göra ont och vara besvärlig, men stukningar brukar läka av sig själva. På grund av stukningen har vävnader skadats och de behöver ges läkningstid. Skulle du besväras av stukningen finns det flera saker du kan göra själv för lindring.

Du kan bland annat se till att hålla foten högt. Genom att placera foten på en kudde, stol eller något annat som hjälper dig att ha den i högläge kan du få minskad svullnad. Det kan även ge en skön, avlastande känsla.

Att linda foten i en elastisk binda kan också vara behjälpligt. Dels kan det snabba på läkningen eftersom lindningen minskar den inre blödningen, dels kan det ge extra stöd.

Smärtlindring i form av receptfria värktabletter, värme- eller kylaterapi kan bidra till att du mår bättre medan stukningen läker. Prova att behandla med is, alternativt med värme om du absolut inte tål kyla. Kyla kan dock minska svullnaden i fotleden effektivare.

Viktigt att träna och stärka fotleden igen

Som vid alla skador är det viktigt att inte rusa in i träning. Men i takt med att foten läker och du återigen kan stödja på den utan att få ont kan det vara läge att successivt börja träna upp styrkan och rörligheten igen.

För starkare fotleder kan det vara en bra idé att försöka träna upp flexibiliteten i dem och så även att bygga musklerna runt omkring dem. Lederna kan få oväntat mycket hjälp av starka muskler, så tänk på att träna kroppens olika delar.

Källa: 1177.se