Kroppen & Kurer

Så här tar de bästa idrottarna hand om sina kroppar under vinteruppehållet

Under vinteruppehållet har idrottare chans till både mental och fysisk återhämtning. Inför den kommande säsongen utnyttjar många av dem därför tillfället för just vila. Tack vare att de vilar upp sig inför den kommande säsongen får de ork och styrka att kunna prestera ännu bättre. Häng med för inspiration till hur du kan ta hand om kroppen på en elitidrottares vis!

Vila för återhämtning under vinteruppehållet

Det råder ingen tvekan om att professionella fotbollsspelare som spelar i de populära ligorna runt om i världen, och andra idrottare med för den delen, har tuffa och prövade tider framför sig när ligorna och mästerskapssäsongerna väl börjar igen. Vinteruppehållet ger dem en chans att återhämta sig, både mentalt och fysiskt.

aktiv livsstil även när idrottare vilar för återhämtning

När man som idrottare tar en paus från tävlandet är det viktigt att kroppen får gott om vila och inte ansträngs i onödan. Det är därmed mycket vanligt att idrottare pausar helt från sin vanliga idrott för att i stället fokusera på andra aktiviteter och saker i livet.

Trots att lågsäsong råder för den primära idrotten kan det vara viktigt att ha en aktiv livsstil och sträva efter utveckling, givetvis utan att överanstränga sig. Under uppehållet satsar många idrottare därför på andra former av träning, vilket kan stärka kropp och psyke inför kommande tävlingar. Dessa träningsformer kan bland annat vara cykling, simning eller styrketräning i syfte att bygga muskler och stärka konditionen.

Äta en bra kost och få i sig rätt sorts näring

Att ha en balanserad kost är viktigt under uppehållet. Det är så man får i sig de näringsämnen kroppen behöver. Här väljer många idrottare att ta hjälp av dietister. På så sätt kan de säkerställa att de fortfarande håller sig till sina specifika dieter och faktiskt når upp till sina individuella mål och behov.

Vikten av att få i sig vitaminer och mineraler bör inte underskattas. Genom att tillgodose kroppens behov av näringsämnen kan man få en bra allmänhälsa med exempelvis ett starkt immunförsvar. Risken för att bli sjuk minskar därmed under såväl uppehållet som tävlingssäsongen – och orken kan hållas uppe.

Förebygga skador och träna mental styrka

När man vet att ännu en tävlingssäsong är på ingång ger uppehållet en ypperlig chans att reflektera över och ägna tid åt skadeförebyggande aktiviteter. Hur då? Proffsidrottarna kan ta hjälp av flera verktyg.

Medicinska undersökningar är särskilt behjälpliga. Tack vare undersökningarna kan idrottaren få reda på eventuella skaderisker och hur dessa kan förebyggas. Fysioterapeuter tar fram särskilt utformade rehabiliteringsprogram och -övningar för att stärka svaga områden samt förbättra prestationen.

idrottare ta hand om kroppen för återhämtning

Sömn och vila är A och O under uppehållet. Det är så kroppen äntligen får chans att gå ner i varv och faktiskt återhämta sig. Att tävlingssäsongen kan vara både stressig och påfrestande är ingen hemlighet, så mental vila genom exempelvis mindfulness eller meditation hjälper till att upprätthålla det psykiska välbefinnandet.

Genom att kombinera vila och sömn med en välgörande aktiv livsstil kan elitidrottaren få precis den balans som behövs för att komma tillbaka ännu starkare.

Sammanfattning – hur återhämtar sig idrottare under vinteruppehållet?

Uppehållet under vintermånaderna, eller egentligen vilka pauser som helst under året, ger professionella idrottare möjligheten att vila och återhämta sig såväl fysiskt som mentalt.

Varierade träningsformer, en balanserad och näringsrik kost samt mental återhämtning möjliggör inte bara förberedelser inför kommande tävlingar och utmaningar. Det främjar bättre hälsa och resultat i en slagkraftig kombination.