Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Ta en mikropaus! Här har du 10 tips på korta pauser

Korta pauser är underskattade. Genom att ta en bensträckare eller att ta ett par djupa andetag får du välbehövlig energipåfyllnad i både kropp och knopp. Ta en mikropaus och minska stressen samtidigt som du kan vara mer fokuserad när det väl gäller – här har du 10 tips på pauser:

ta en mikropaus 10 tips
Bild: © fizkes via iStockphoto.com
  1. Sträck på dig, alltså res dig upp, sträck ut och gå ett par varv i rummet. På så sätt smörjer du lederna och ökar blodflödet i kroppen.
  2. Prata med någon för att få vila och inspiration. Även korta samtal kan ge mycket.
  3. Drick vatten eller te och passa på att gå till köket för att också få rörelse under mikropausen. Vätskepåfyllnad är viktigt för att hålla orken uppe.
  4. Gör plankan så länge du orkar bära kroppen. En minut? Två minuter? Även det lilla gör skillnad. Det blir många bäckar små när du smyger in mikroträning på detta sätt…
  5. Läs en boksida eller ett bokkapitel och få ny inspiration bortom skärmarna.
  6. Rita eller måla i fem minuter. Det måste inte bli något av skapandet, att få göra något med händerna är en tillräckligt stor belöning.
  7. Ta en nypa luft för att få nytt syre i kroppen.
  8. Ta några djupa andetag och ägna dig alltså åt så kallad djupandning. Lägg händerna på magen och andas hela vägen ner. Det här kan du göra stående, sittande eller liggande.
  9. Titta på ett roligt filmklipp. Jamen, på något som gör dig glad och får dig att skratta.
  10. Ta en powernap! Ibland är det faktiskt så att en kort vila ger den bästa återhämtningen.

Man kan ta en mikropaus på olika sätt och egentligen blir de korta pauserna som effektivast när du hittar det vis som passar dig och din situation bäst. Anpassa pauserna efter dina behov – men glöm inte bort mikropauserna. De kan göra stor skillnad för din hälsa.