Inredning & Trädgård

Ska du välja matta? Här har du 5 frågor som kan hjälpa dig

Med rätt matta på rätt plats får rummet en härlig karaktär – hur kan du tänka när du ska välja mattor till hemmet?

välja matta till hemmet
Bild: © Liudmila Chernetska via iStockphoto.com

Textilier är viktiga inslag i inredningen. En så enkel sak som en matta eller gardin kan ändra känslan i hela rummet. Men att välja mattor som ger det där lyftet kan kräva en del jämförelse och eftertanke. Nedanför följer fem frågor som kan hjälpa dig i ditt mattval – häng med!

1. Var någonstans ska mattan ligga?

Rummet i vilket mattan ska ligga är en viktig faktor att väga in, och då inte minst storleken på rummet. Å ena sidan kan en för liten matta lätt se konstigt ut och å andra sidan kan en för stor matta kan få rummet att kännas trångt. Även underlaget, det vill säga golvmaterialet, bör vägas in i valet av mattor. Vissa mattor gör sig bättre på parkettgolv än andra.

2. Vilken stil har resten av rummet?

tips för att välja mattor
Bild: © nikkimeel via iStockphoto.com

Hur ser resten av rummet ut? Stil? Färger? När du väljer mattor kan du med fördel utgå från inredningen i stort och försöka hitta textilier som lyfter helheten. En mörk matta kan ge en formell känsla samtidigt som en ljus matta kan skapa rymd. Genom att matcha färger och mönster kan du inreda så att de olika elementen framhäver varandra. Kanske är mattan precis det du behöver för att bryta av resten av inredningen och därmed göra rummet intressantare?

3. Vilken funktion ska mattan fylla?

Beroende på var mattan ska ligga har den antagligen en alldeles särskild funktion. Kanske är det så att du väljer mattor utifrån deras värmande funktioner, eller utifrån att de ska ge barnrummet en lekfull touch. Fråga dig vilken funktion mattan ska fylla och utgå från svaret vid mattvalet.

4. Vad behöver du komplettera med?

köpa rengöringsmedel matta
Bild: © Liudmila Chernetska via iStockphoto.com

Särskilda rengöringsmedel eller halkskydd, det kan vara så att du behöver komplettera mattköpet med olika tillbehör.

5. Kan du prova mattan hemma först?

Vare sig du köper mattan online eller i en fysisk butik kan det vara bra att prova textilen hemma först. På så sätt kan du få en bra bild av hur väl mattan passar in i rummet sett till både färg, form och storlek. Många butiker har öppet köp – kolla vad som gäller i den mattbutik du handlar.

Det här var fem frågor du kan ställa dig när du ska välja matta. Lycka till med ditt mattköp!