Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Väldigt aktuellt

Ta en tupplur mitt på dagen – bli smartare!

Hur bekvämt och lyxigt det än kan kännas att unna dig sömn mitt på dagen, borde du på allvar överväga att ta en powernap. Ny forskning bekräftar att en tupplur kan förbättra hjärnans kognitiva funktioner.

tupplur, sova mitt på dagen, power nap, powernap, sova, sömn, forskning, sömnforskning, må bra, bra hälsa, bättre hälsa, välmående

Att ta en tupplur mitt på dagen kan göra dig smartare. I december 2016 publicerade forskare en ny studie i Journal of the American Geriatrics Society. Enligt denna studie kan att sova under en timme mitt på dagen förbättra hjärnans kognitiva funktioner hos äldre personer.

Studien, i vilken 3000 äldre personer deltog, visar även att ta en tupplur mitt på dagen kan få en så positiv hälsoeffekt att hjärnan presterar som vore den fem år yngre. Forskarna bedömer de kognitiva skillnaderna vara så pass viktiga att de råder äldre personer att sova middag ungefär en timme varje dag.

För yngre personer är det kanske inte optimalt att göra tupplurar på en timme till en daglig vana, då för mycket sömn mitt på dagen kan rubba sömnrutinen. Men en powernap på ca 20 till 30 minuter kan, som studier från Harvard tyder på, både stimulera minnet, kreativiteten och förmågan till att lösa problem.

Att ta en tupplur kan vidare ge kroppen ett slags minisemester, en sund stund för återhämtning så att man orkar mer resten av dagen. För många kan att unna sig extra sömn kännas lite väl bekvämt och lyxigt – men en mer alert hjärna är definitivt ett bra skäl till att krypa ner i sängen och sluta ögonen. Glöm bara inte bort att ställa väckarklockan.

Källor: Journal of the American Geriatrics Society; Harvard Health Publications.
Bild: © Voyagerix / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.