Psykologi & Livsstil

Vad behöver du veta inför att du ska ta körkort?

börja ta körkort

Från att ansöka om övningskörningstillstånd till att göra körprovet – hur går det till att ta körkort?

steg för att ta körkort
Bild: © Biserka Stojanovic / iStock

Känslan när man äntligen har körkortet i sin hand, oslagbar! Det är som att en helt ny värld öppnar sig genom B-körkortet och när man plötsligt kan köra så långt vägarna når. I den här guiden berättar vi hur du gör för att ta b-körkort steg för steg.

Gör en synundersökning hos en legitimerad optiker

Innan du kan ansöka om övningskörningstillstånd måste du göra en synundersökning hos en legitimerad optiker alternativt hos en trafikskola som är behörig att göra synundersökningar.

Synskärpan måste vara minst 0,5 med bägge ögonen – men om den inte är det är det går det såklart bra att använda synkorrigering. Glasögon och kontaktlinser är exempel på synkorrigeringsredskap.

Undersökningen resulterar i ett så kallat synintyg, som optikern skickar in till Transportstyrelsen. För din del gäller det bara att vänta tills denna bit är klar.

Ansök om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen

På Transportstyrelsen.se finns en e-tjänst för att ansöka om körkortstillstånd. Det är detta tillstånd du måste ha för att över huvud taget få övningsköra.

Transportstyrelsen gör bland annat en medicinsk check och om de bedömer att du har hälsan och uppfyller övriga kriterier får du tummen upp att ta körkort.

Invänta tillståndet!

Gå introduktionsutbildning eller skriv in dig på körskola

När du fått körtillståndet är det dags att börja övningsköra. Om övningskörningen ska ske privat måste du och din handledare gå en introduktionsutbildning.

I det senare fallet kan det ju vara så att handledaren redan gjort det för inte så länge sedan, utbildningen är giltig i upp till fem år.

Handledaren måste uppfylla ett visst antal krav för att bli godkänd som just handlare. Kraven har exempelvis med ålder och körkortsinnehav att göra.

Du kan skriva in dig på körskola, oavsett om du övningskör privat eller om du helt och hållet förlägger övningen till skolan. En kombination av båda brukar fungera utmärkt.

Plugga körkortsteori via körskolan eller teoriprovtjänst

Det finns mängder av tjänster för att plugga körkortsteori. Du kan öva på såväl körskola som nättjänster med olika övningsprover.

Att klara teorin är en viktig del av att ta körkort, så öva, öva, öva! Kunskapen har du sedan med dig när du beger dig ut i trafiken på allvar.

Kombinera riktiga körlektioner med privat övningskörning

Om du tar ”riktiga” körlektioner med en rutinerad trafikskollärare ökar chanserna att du faktiskt klarar uppkörningen första gången.

Allra bäst träning får du om du kombinerar körlektioner via trafikskolan med att övningsköra massvis hemma – givetvis tillsammans med handledaren.

Genomgå den obligatoriska riskutbildningen inför körkortet

Du får inte lov att göra teoriprovet och uppkörningen innan du genomgått den obligatoriska riskutbildningen med de två delarna riskettan och risktvåan.

Riskettan sker muntligen och kan därför göras nästan när som helst när du känner dig varm i kläderna.

Risktvåan är däremot ett slags miniuppkörningstest, under vilket du måste visa att du klarar av vissa situationer. Det görs på plats.

Risktvåan måste du därför boka tid för med hyfsad framförhållning. Du kan läsa mer om hur du bokar risktvåan Göteborg respektive risktvåan Stockholm på Trafiko.se.

När du genomfört riskutbildningen är den giltig fem år framåt, det kan vara bra att ha med dig ifall att ta körkortet fördröjs av någon anledning.

Skriv och bli godkänd på det obligatoriska teoriprovet

Teoriprovet på trafikskolan är en obligatorisk del av att ta körkort. Du måste alltså skriva det och dessutom bli godkänd på det.

Inför provet får du hur många tillfällen som helst att öva på körkortsteorin, bland annat genom stora kunskaps- och frågebanker.

Du kan aldrig i förväg veta exakt vilka frågor som kommer tas upp på teoriprovet, så det gäller att läsa på så mycket du kan.

Vad innebär då körkortsteori? Det är frågor kopplade till själva fordonet – exempelvis dess uppbyggnad och funktion – trafikregler, trafiksäkerhet samt miljö.

Teoriprovet måste avklaras innan du kan gå vidare och göra det slutliga uppkörningsprovet. Vid ett godkänt resultat kommer provet vara giltigt fyra månader efteråt.

Se till att boka och klara uppkörningen inom tidsspannet, annars måste du göra om teoriprovet igen.

Kör upp – och lyckas – för att slutligen få körkortet

Att köra upp är det sista momentet i att ta körkort. Nu har du tagit dig ända till sluttampen och vad som återstår är att uppvisa din lysande körtalang.

En så kallad förarprövare kommer åka i sätet bredvid dig och notera hur du manövrerar bilen i trafiken. Kör du säkert och miljövänligt? Trafikreglerna, följer du dem?

klara körprovet
Bild: © Shutter2U / iStock

Förarprövaren bedömer varje moment men ser till helheten.

När du även klarat att köra upp är det dags att fira att du blivit med körkort. Körkortet skickas till dig strax efter uppkörningen och du måste själv hämta ut det hos posten. 

Var bär din första åktur av?