Kroppen & Kurer Pyssel & Kreativitet Recept & Gott

4 tips för att göra naturliga karamellfärger

Röd, grön, gul och lila – här kommer fyra tips för att göra naturliga karamellfärger.

4 tips för att göra naturliga karamellfärger
Bild: © Anna_Shepulova / iStock

Fabricerade karamellfärger är kanske ingen favorit, ändå gör de bakverken tusen gånger finare. Hur glad blir man inte när man ser de glada färgerna? Men egentligen behöver man ju inte kompromissa mellan vackert och naturligt, inte i det här fallet. Det går alldeles utmärkt att göra naturliga bakfärger.

Material för att göra naturliga karamellfärger

  • Grönsaker, frukter och/eller kryddor i starka färger
  • Kastrull
  • Vatten
  • Spis
  • Blender
  • Sil
  • Skål
  • Flaskor med kork

1. Röd karamellfärg av rödbeta

Koka rödbetor, låt dem svalna och lägg såväl dem som lite av det rödfärgade kokvattnet i en blender. Mixa ordentligt. Sila purén ner i en skål och häll över vätskan på en liten flaska. 

2. Grön karamellfärg av spenat

Värm upp bladspenat i lite, lite vatten. Kastrullen ska på intet sätt vattenfyllas och spenaten ska inte heller koka sönder. Lägg över spenaten och vattnet i blendern och mixa tills du får en slät puré. Sila purén ner i en skål, låt vätskan svalna och häll över den på en liten flaska.

3. Gul karamellfärg av gurkmeja

Blanda vatten och gurkmeja i en kastrull, rör om, värm upp och låt blandningen sjuda en stund. Låt vätskan svalna och häll sedan över den på en liten flaska.

4. Lila karamellfärg av blåbär

Använd gärna frysta blåbär, för de är särskilt saftiga. Tina bären och häll dem tillsammans med lite vatten direkt i blendern. Mixa noggrant. Sila purén ner i en skål och häll över vätskan på en liten flaska.

Källa: Biggerbolderbaking.com