Kroppen & Kurer

Vad bör du tänka på när du ska bleka tänderna hemma?

tandblekning hemma

Oavsett om du ska bleka tänderna hemma eller hos tandläkaren kan du ha nytta av dessa tips – läs guiden!

tips bleka tänderna hemma
Bild: © simpson33 / iStock

Enkelt förklarat är tandblekning en kemisk process genom vilken blekmedlet bryter ner missfärgningarna så att de inte blir lika påfallande synliga. Den kemiska nedbrytningsprocessen sker i emaljen och tandbenet, därför gäller det att välja ett så skonsamt blekmedel som möjligt.

I Sverige ställs det höga krav på tandblekningsmedlen. Vilka medel som helst får inte säljas, då fel sorts blekning kan orsaka mer skada än glädje. Däremot kan innehållet i blekmedlen skilja sig mellan tandläkarens och nätbutikens. Det brukar gå alldeles utmärkt att bleka tänderna hemma – men rådfråga gärna tandhygienisten eller tandläkaren först.

Missfärgningar på tänderna beror på olika saker

Skälen till att man har missfärgningar på tänderna varierar. Det kan bero på yttre och inre faktorer. En vanlig yttre faktor är att man dricker så mycket kaffe att tänderna gulnar något. Mat-, dryckes- och rökvanor påverkar tändernas utseende, men missfärgningarna som beror på vanorna kan vara relativt enkla att få bukt med.

Det är de inre faktorerna som kan göra en tandblekning komplicerad. Sjukdom, olycksfall och åldrande är exempel på inre faktorer som påverkar tändernas färg. Att ta reda på orsaken till missfärgningarna brukar vara en bra utgångspunkt. När du väl vet anledningen är det enklare att avgöra om en tandblekning hemma är rätt metod för dig.

Finns olika sorters tandblekningsmedel

Bleka tänderna gör man på olika sätt – här har du exempel på olika tandblekningsformer:

  • Medel
  • Gel
  • Engångsremsa
  • Engångsskena
  • Lack
  • Tandkräm

Tips inför att du ska bleka tänderna hemma

Förutom att först rådfråga tandvården och ta reda på orsaken till missfärgningarna – vilka andra tips finns inför att du ska bleka tänderna hemma?

Se till att ha en god munhygien

En lyckad tandblekning börjar med god munhygien. Genom att borsta tänderna noga liksom att använda tandtråd och munvatten lägger man grunden för en bra munhälsa och starka tänder.

Laga hål och ta bort tandsten

Det är viktigt att hålen i tänderna lagas och att tandstenen tas bort – om man nu har sådana besvär – innan man gör tandblekningen.

Viktiga saker att tänka på efter en tandblekning

Vad händer efter en tandblekning?

Hur bra blekningen blir varierar från person till person

Varje mun är unik och därför kan man inte förvänta sig att resultatet ska bli exakt samma varje gång. Hur bra tandblekningen blir beror på flera faktorer såsom typen av missfärgningar, hur länge missfärgningarna suttit i och vilken färg tänderna hade från början. Men glädjande nog brukar de allra flesta missfärgningarna kunna blekas med goda resultat.

Inget ovanligt – eller farligt – med mindre biverkningar

När man bleker tänderna utsätter man munnen för en kemisk process. Av den anledningen kan tandköttet bli irriterat och man kan även få ilningar i tänderna. Det är varken ovanligt eller farligt i de flesta fallen. Rekommendationen är att man pausar med tandblekningen en dag eller så och låter munnen vila från medlet.

Emaljen behöver oftast stärkas med fluor

Efter att man blekt tänderna bör man undvika mat och dryck med starka färger. Man bör också behandla tänderna med fluor, och detta för att emaljen på tänderna måste stärkas igen. Fluor finns i exempelvis tandkräm och munvatten.

Källor: 1177.se; Healthline.com