Inredning & Trädgård

7 enkla tips för att inreda med tavlor

Ett hem utan tavlor… Otänkbart! Men hur gör man för att inreda med tavlor snyggt?

tips för att inreda med tavlor
Bild: © KatarzynaBialasiewicz / iStock

Ärligt talat har vi väl mest klämt in tavlorna där de får plats på väggarna och intrycket är därför inte jättetjusigt. Så här i efterhand önskar vi att vi hade följt de grundläggande inredningstipsen för tavlor och posters – nu blir det ändring.

1. Inred med tavlor i varje rum

En tavla kan verkligen ge rummet karaktär. Utnyttja potentialen i ett vackert motiv och dekorera med tavlor i varje rum – till och med toaletten.

2. Häng tavlorna i ögonhöjd

När tavlan är tänkt att hänga på väggen gör den sig allra bäst om du hänger den i ögonhöjd. Ögonhöjden motsvarar ungefär 150 centimeter från golvet till tavlans mitt.

3. Låt tavlorna hänga i harmoni

Om du hänger tavlorna i matchande höjd och med jämna avstånd ökar du den harmoniska känslan. Det här gäller när du hänger flera tavlor i rad. Låt tavlorna ha samma linje i exempelvis neder- eller överkant beroende på vad som passar bäst.

4. Använd riktiga tavelkrokar

En riktig tavelkrok tål så mycket mer än en vanlig spik eller krok.

5. Välj rätt storlek på tavlan

Tavlans storlek kan vara direkt avgörande för vilket intryck den gör. En ensam liten tavla på en rymlig vägg kan se lite väl klent ut, medan en stor tavla på ett begränsat utrymme snarare blir njaej.

6. Placera tavlorna på olika ställen

Väggarna är ju ett givet ställe för att hänga tavlor, men egentligen gör en tavla sig bra nästan överallt. På golvet? Ja. I fönstret? Absolut. I bokhyllan? Definitivt i bokhyllan. Experimentera dig fram för att hitta rätta platsen för tavlan.

7. Gruppera tavlorna i matchande stil

Det blir snyggt att skapa tavelgrupper, som i form av en tavelvägg. Men om du ska gruppera tavlor är det viktigt att du matchar stilen. Motiven behöver inte nödvändigtvis matcha varandra, utan snarare färgerna och mönstren. Du kan också hålla dig till ett tema, som en stad eller ett djur.

Källor: Elle.se; Inredningshjalpen.com; Thespruce.com