Kultur & Kuriosa Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

Vad kan man få ut av att sälja jultidningar?

Nu är det åter den tiden på året när barnen säljer jultidningar…

Sålde du jultidningar när du var barn? Då kan du säkert relatera till att det var roligt och lärorikt att jobba ihop till premierna. Den här undertecknaren kom aldrig särskilt högt upp i premienivå men fick ändå ett och annat spel, liksom annat skoj. Sedan var extraslantarna alltid lika välkomna.

lärdomar sälja jultidningar
Bilder: © FatCamera via Getty Images Signature på Canva.com; DNY59 via Getty Images på Canva.com

Men jultidningsförsäljningen gav inte bara materiella saker, utan även en del lärdomar. Faktiskt för livet. Här har du exempel på vad man kan få ut av att sälja jultidningar – och som inte riktigt har med pengar och prylar att göra!

Sälja jultidningar kan stärka självkänslan

Att ta ansvar för ett projekt från början till slut kan kännas övermäktigt. Ändå klarar man det, för det är ju precis det man gör under jultidningsförsäljningen. Man sköter allt själv, möter kunder, tar upp beställningar, skickar in beställningsformuläret och levererar till slut tidningarna.

Man betalar till och med in pengarna till jultidningsförlagen, och får behålla en liten del av dem. Jultidningsförsäljning kan mycket väl vara ett av de första stora projekten man genomför i ung ålder. Varje gång man gör det växer man lite.

Jultidningsförsäljning kan ge nya möten

Vad många olika personer man möter när man säljer jultidningar! Det var nästan lite pirrigt, för varje köpare och hem var verkligen unikt. Givetvis berättade vi alltid var någonstans vi skulle gå eller cykla. Att sälja jultidningar var ett sätt att möta många äldre, som hade hur många fantastiska berättelser som helst.

Det är så klart viktigt att hålla koll på var barnen går. Som förälder kan man gå eller cykla med barnen, och vänta lite vid sidan av om de knackar dörr i grannskapet. Tack vare digitala funktioner kan man skicka över en länk till katalogerna, så att släkt och vänner kan beställa jultidningar av en.

Med andra ord måste man inte ge sig ut i det okända.

Sälja jultidningar kan ge säljförmåga

Att sälja jultidningar kan ge just en ökad säljförmåga. En bra säljare lyssnar på köparen och hjälper hen hitta sakerna som hen villhöver. Visst fick man ge ett och annat råd och hjälpa köparen att bläddra i de olika katalogerna. Här utvecklas lyssnande och pratande om vartannat, och så även marknadsföring.

Jultidningsförsäljning kan ge ansvarskänsla

Som undertecknaren kommer ihåg det kändes det stort att ta ansvar för pengarna. Så mycket pengar hanterar man kanske inte i vanliga fall när man är barn. Det var också stort att se till så att beställningarna hamnade rätt. Men man fixade det! Man klarar mer än vad man tror, vilket barn även visar när de säljer kakor eller annat för klassen.

Sälja jultidningar gör inget barn rikt

Jultidningsförsäljning gör inga barn rika. Det är ett sätt att prova på försäljning och att få några extra slantar till sparbössan. Detta är viktigt att ha med sig. Inte heller finns det några garantier för att man kommer upp i drömpremien, såsom en mobil eller en konsol. Olika jultidningsförlag kan ha olika villkor – så kolla och jämför först!