Kroppen & Kurer

Vilken är din främsta anledning till att skaffa tandskenor?

skaffa tandskena för en bättre hälsa

Problem med ojämna tänder eller tandgnissling? Då kan en tandskena vara en lösning…

tips för att skaffa tandskenor
Bild: fizkes via iStockphoto.com

Oavsett anledning till att skaffa tandskenor finns det säkerligen flera goda skäl och definitivt en bra lösning. Du behöver inte gå omkring och fundera på just dina tänders utseende eller tandgnissel, råd finns att få. I den här artikeln kan du läsa om vanliga skäl till att skaffa tandskena. Sist men inte minst kommer du få information om varför det kan vara bra att rådfråga en expert. 

Du vill vara mer bekväm när du ler

Ditt leende är en av de första sakerna som folk lägger märke till hos dig, eller åtminstone är det så du kan känna det. Om dina tänder är sneda, ojämna eller om du har ett överbett eller ett underbett vet du hur det påverkar ditt leende och ditt självförtroende. Att se bilder på personer med tandställning före och efter vittnar om skillnaden det kan göra för en individ.

Du har någon form av bettproblem

Även om dina tänder bara är lite sneda kan du få stora bettproblem senare i livet. Dina tänder är tänkta att matcha som par, såväl upp till som ner till, när du tuggar och biter. Om tänderna inte matchar kommer balansen mellan ditt bett att försvinna.

Du har för vana att gnissla tänder

rätta till tänderna med tandskenor för en bättre hälsa
Bild: tigristiara via iStockphoto.com

Om du har problem med att du gnisslar tänder har du kanske svårt att sova eftersom detta gör att du biter ihop tänderna alltför mycket på natten. Du kanske även vaknar med värk i käken till följd av gnisslandet. En tandskena kan i så fall vara en lösning på ditt problem.

Du vill undvika tandproblem framöver

Att borsta tänderna och att dessutom använda tandtråd mellan dem är två mycket viktiga saker du kan göra för att motverka hål och hålla dina tänder liksom ditt tandkött friska. När tänderna är sneda eller ojämnt fördelade är det mycket svårare att hålla allt rent. Sprickor och udda vinklar bildar samlingsplatser för plack och bakterier, vilket i sin tur ökar risken för håligheter och tandköttssjukdomar.

Du vill spara pengar med en tandskena

Tandskena kan faktiskt spara pengar i framtiden. Hur då? Genom att förbättra din munhälsa nu så att du kan undvika kostsamma tandproblem när du sedan åldras. Läs gärna mer på DR SMILE om hur att förbättra munhälsan är en investering i din framtid. Tandproblem för äldre är en av de vanligaste utmaningarna som tandvården hanterar. På ett personligt plan kan tandhälsoproblem medföra psykiskt och fysiskt lidande samt dyra kostnader. Tandproblem kostar även sjukvården mycket årligen.

Ovanstående är enbart några anledningar till att investera i din munhälsa. Oavsett skäl finns det alltid möjlighet att rådfråga experter. Du kanske har frågor kring hur just dina tänder påverkas av tandskenor, vad en skena kostar, hur gammal man bör var eller andra funderingar. Alla dessa tankar är frågor som är helt normala att ställa sig och inget ovanligt. Vare sig du känner dig tveksam eller tvärsäker är ett expertråd alltid välkommet. Det handlar trots allt om en hälsoinvestering som du kommer att ha nytta av under många år framöver.