Kroppen & Kurer Mode & Skönhet Psykologi & Livsstil

Vilken klädfärg passar du bäst i?

Varma eller kalla färger? Det finns ett par enkla knep för att hitta den klädfärg du passar bäst i…

välja klädfärg efter hudton
Bild: © miljko / iStock

… och det är knepen för att välja rätt bland klädfärgerna du ska få lära dig här.

Klädfärg efter hudton

Hudton och hudfärg är två olika saker. Tonen i huden beskrivs vanligen som varm, kall eller neutral och är oberoende av hudfärgen. Det finns inget som säger att du inte kan klä dig i färgerna du gillar mest. Fokus på att välja klädfärg efter hudton är dock ett försök till att objektivt mäta vilka färger som framhäver din naturliga skönhet ännu mera.

Vilken färg har blodådrorna?

Ett sätt att ta reda på om du har varm, kall eller neutral hudton är att kolla färgen på dina blodådror. Ser blodådrorna blåa ut? Då är din hudton kall. Ser de gröna ut? Då är hudtonen av det varmare slaget. Ser blodådrorna ut att vara en mix av blått och grönt eller har de ingendera av färgerna? Då har du sannolikt en neutral hudton. Färgen på ådrorna ser du enklast om du tittar på handflatan eller vristen.

Vilken metall klär du i?

Ett annat knep för att ta reda på din hudton är att se vilken metallfärg du klär i. Sätt ett guldarmband runt den ena handleden och ett silverarmband runt den andra. Ställ dig i dagsljus och lägg märke till hur de olika metallerna påverkar hyns lyster. Om silver ser bäst ut på dig har du troligen en kall hudton, om guld matchar bäst är din hudton åt det varmare hållet. Om du snarare klär i bägge nyanserna och/eller i rosé är det en indikation på att du har en neutral hudton.

Färgens underton

När du nu är klokare på om du klär bäst i varma eller kalla klädfärger finns även ett knep för att enkelt se vad som är en varm eller kall färg. Ta en noggrann titt på färgen du har framför dig. Drar den mera åt gult eller mera åt blått? Färger med toner av gult tenderar att vara varma, medan färger som går åt det blåare hållet brukar vara kalla. Röd, orange samt gul är exempel på varma toner och grön, blå samt lila är exempel på kalla.

Vilken klädfärg kommer du bära härnäst?

Källor: wikiHow; Damernas värld