Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Du orkade hålla igång igår, hur kan du må så dåligt idag?

Även om kronisk smärta, liksom andra kroniska sjukdomar, medför att man ofta är trött, känner sig mörbultad och ledsen kan man fortfarande ha riktigt bra dagar när man är glad och orkar mer. Här skriver Sandra Jönsson på Bättre hälsa om hur det är att ha sådana dagar och det ifrågasättande att ha en bra dag kan ge upphov till.

Du orkade hålla igång igår, hur kan du må så dåligt idag?

När jag var barn och drabbades av kronisk smärta trodde jag att jag aldrig mer skulle få bra dagar. Just när man har blivit sjuk är det svårt att se att man kan leva ett okej, eller rentav ett fantastiskt, liv trots värken. Redan på den tiden hade jag dagar som var bättre än andra, dagar när jag orkade lite mer och kände mig glad. Men det vilade alltid en skugga över dessa dagar. Om jag var för glad, skrattade och stojade lite för mycket, blev jag ofta ifrågasatt: >>Är inte du sjuk och har ont i hela kroppen?<< Jo. >>Du verkade vara helt frisk när du lekte igår.<< Och sedan började skolkompisarna surra: >>Sandra kan leka, så hon ljuger om att hon är sjuk.<< Vad de inte visste var att leken kunde leda till kramper och gråt hela natten.

Denna form av ifrågasättande stannade inte i barndomen. På många sätt är ifrågasättandet hårdare och mer dömande i vuxenvärlden. Inte bara jag, utan människor i min närhet som också har kronisk smärta, lägger sordin på våra bra dagar genom att ligga lågt med dem, att inte vilja visa att livet, om så i bara några timmar, känns helt j*vla fantastiskt. När det redan gör ont som fasen i hela kroppen vill man inte höra >>Du orkade hålla igång igår, hur kan du må så dåligt idag?<< från sina släktingar, kollegor eller bekanta. För sådana kommentarer gör också ont och kan påverka upplevelsen av sjukdomen till det sämre (ett slags noceboeffekt).

Efter att ha haft ett skov en längre period är det helt underbart att vakna upp en morgon och känna wow, idag mår jag bättre än vad jag har gjort på väldigt länge, att ha mer ork och kraft. Tack och lov finns det, fastän man har en kronisk sjukdom, dagar när man orkar påta i trädgården, gå på disco, hänga med vänner, ta en powerwalk, måla en tjusig tavla eller skratta så att tårarna sprutar ur ögonen. Sådana dagar är svåra att balansera, och det kan hända att man tar ut sig bara för att man äntligen har orken att göra något kul. Det är därför det är viktigt att du istället för att ifrågasätta visar ditt stöd.

Bild: © Laurent Hamels / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.